“Slow fashion”, etic și estetic
Am auzit de slow food, dar știți că există și slow fashion? Mihaela Ibănescu vă propune un nou standard de modă bazat pe criterii etice și estetice
Designul pieselelor vestimentare din expoziție fac obiectul de studiu din cadrul lucrării de cercetare doctorală cu tema “Slow Fashion. Integrarea elementelor de costum istoric. Valențe etice și estetice.”, doctorand Mihaela Ibănescu, Profesor Coordonator Unda Popp.
Lucrarea de cercetare tratează conceptul de modă lentă și oportunitatea reconfigurarii elementelor de costum istoric în cadrul acestui fenomen, determinată de nevoia din ce în ce mai pregnantă, inclusiv în România, a unei standard de modă bazat pe criterii etice și estetice.
Descrierea pieselor vestimentare:
Reinterpretarea pantalonului de călărie din anii sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. Datorită caracterului său versatil, el poate fi transformat cu ușurință, creând volume noi, oferindu-i posibilitatea de a fi purtat în diferite medii/ situații (elegant, casual, sport).
Pantalonul nou creat, prin talia înaltă și prin modul în care subliniază suplețea siluetei păstrează eleganța și rafinamentul vechiului costum de călărie. Cercetarea modelului acestor pantaloni a presupus experimentarea diferitelor forme de tipar cu aplicabilitate pe o multitudine de materiale și texturi contemporane. In colecție am utilizat mai multe variante ale acestor pantaloni, cu volume mai mult sau mai puțin exagerate cu lungimi și în culori diferite.
"Am integrat dansul ca mediu ideal de punere în valoare a mobilității și formei patalonului, implicand personajele de poveste pentru a metamorfoza imaginea pantalonului, de la un element de spectacol la unul de stradă. În urma acestei cercetari asupra pantalonului de călărie, s-a obținut un nou model cu o mai mare mobilitate la nivelul genunchiului și al gambei dar și cu o linie mult mai modernă, încadrând acest nou pantalon într-o concepție estetică actuală." Mihaela Ibănescu Artist vizual - fashion designer atelier@mikiart.ro
A doua piesă vestimentară studiată în aceasta lucrare de cercetare, este redigota (secolul XVII), proiectată dintr-un material contemporan și anume noprenul, cu scopul de a descoperi cum se îmbină și se armonizează acest material ușor neconvențional cu o croiala clasică și dacă rezultatul este unul cu utilitate în crearea oricărui outfit modern, indiferent daca este vorba utilizarea acesteia intr-un mediu formal sau informal. Modelul realizat este reversibil, având doua fete, alb și negru.