Interviu
Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Forvis Mazars în România
Sectorul tehnologiei s-a remarcat ca principal generator de tranzacții în termeni de volum, cu 216 tranzacții
Cum a evoluat piața de M&A din regiune?
Conform studiului Investing in CEE: Inbound M&A report 2024/2025, realizat de Forvis Mazars în parteneriat cu Mergermarket, regiunea ECE a înregistrat 1.270 de tranzacții în 2024, cu o valoare totală comunicată de 27,4 miliarde de euro, conform datelor raportate și având în vedere criteriile stabilite în metodologia studiului. Deși aceste cifre arată o scădere de 30% față de anul precedent în ceea ce privește valoarea, volumul tranzacțiilor a crescut cu 3% față de 2023.
În ciuda condițiilor mai dificile, în special în sectoare precum auto și imobiliare, piața M&A din ECE nu a fost în 2024 martora unui val semnificativ de tranzacții cu companii aflate în dificultate.
Care este locul României în această piață CEE și cum a evoluat de-a lungul timpului? Care au fost cele mai mari tranzacții ale ultimului an?
România ocupă locul al treilea în topul destinațiilor preferate pentru investiții în ECE, cu 138 de tranzacții comunicate în 2024, marcând o creștere de 6% față de anul anterior. Deși valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 41%, ajungând la 2,4 miliarde de euro, fluxul constant de investiții demonstrează reziliența pieței.
Cea mai mare tranzacție din domeniul energiei și utilităților din România în 2024 (și a șasea ca mărime în regiunea ECE) a fost achiziția unui portofoliu de active de energie regenerabilă de către compania de utilități de stat din Grecia, Public Power Corp, de la Evryo Power - care este deținută de fonduri administrate de Macquarie Asset Management - pentru o valoare totală de aproximativ 700 milioane de euro.
Care sunt sectoarele din economie preferate de către investitori?
În regiune, la fel ca în anul precedent, sectorul tehnologiei s-a remarcat ca principal generator de tranzacții în termeni de volum, cu 216 tranzacții, în creștere cu 8% față de anul anterior. Cu toate acestea, valoarea totală a acestora a fost de 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de 48% comparativ cu totalul din 2023 (4,8 miliarde de euro). Mai mult, niciuna dintre cele mai mari 10 tranzacții anunțate anul trecut în Europa Centrală și de Est nu a fost din sectorul tehnologiei.
Sectorul industrial a fost al doilea cel mai activ, cu 160 de tranzacții anunțate (la același nivel ca în anul precedent), având o valoare totală de 2,2 miliarde de euro, în scădere cu 54% de la an la an. De asemenea, sectorul energiei și utilităților a menținut un flux constant de tranzacții (156 anunțuri), iar energia regenerabilă a atras multă atenție - două dintre cele mai mari 10 tranzacții M&A din Europa Centrală și de Est în 2024 au implicat active din domeniul energiei verzi, însă proiectele gata de construit rămân insuficiente. Per total, activitatea M&A în sectorul energiei și utilităților a crescut cu 12% în termeni de volum, dar valoarea totală a scăzut cu 37% față de anul anterior, ajungând la puțin sub 4 miliarde de euro
În România, deși sectorul tehnologic a continuat să joace un rol important în activitatea de M&A anul trecut, în 2024 s-a înregistrat o schimbare semnificativă către sectorul energiei și utilităților, reflectând importanța tot mai mare a sustenabilității și energiei regenerabile pentru viitorul regiunii.
De unde vin investitorii în CEE? Cine investește în regiune și în România?
Investitorii provin atât din interiorul regiunii ECE, cât și din afara acesteia. În sectorul tehnologic, două treimi dintre tranzacții au fost realizate de investitori străini. Sectorul energiei și utilităților a atras, de asemenea, investitori internaționali.
Ce ne puteți spune despre activitatea fondurilor de private equity în regiune?
Fondurile de private equity (PE) din ECE au manifestat un interes constant în 2024. Astfel, volumul achizițiilor s-a menținut la un nivel similar, ajungând la 160 de tranzacții comunicate în 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 2% față de 2023. Cele 160 de tranzacții din 2024 au avut o valoare combinată comunicată de 5,6 miliarde de euro, cu 18% mai mică decât în 2023, dar mult mai mare decât totalul din 2022 (4,4 miliarde de euro).
În ciuda scăderii valorii anuale, există motive de optimism privind potențialul fondurilor de private equity din ECE, sprijinit și de finanțările prin programe ale Uniunii Europene.
Ce ne puteți spune despre evolutia prețului în cadrul tranzacțiilor de M&A?
Evoluția prețurilor în cadrul tranzacțiilor de M&A reflectă un trend descendent, cu diferențe notabile între regiunea ECE și restul Europei. În perioada 2023/24, multiplul median EV/EBITDA pentru ECE a fost de 6,7x, în scădere față de 8x în perioada 2021/2022. Această scădere urmează tendința generală de diminuare a valorii trazacțiilor, ceea ce indică o atitudine mai prudentă a investitorilor pe fondul unor costuri de finanțare ridicate și al unui risc geopolitic crescut în regiune și în Europa. Prin comparație, în Europa de Vest, multiplul EV/EBITDA a scăzut semnificativ, cu o reducere de mai mult de două puncte față de anul precedent. Această scădere ar putea reflecta o presiune mai mare asupra evaluărilor în economiile mai mature, în contextul unor condiții economice globale mai volatile.
De asemenea, este demn de remarcat faptul că diferența dintre multiplii din ECE și cei din alte părți ale Europei s-a redus în ultimii trei ani, ceea ce sugerează o apropiere a piețelor și o creștere a competitivității tranzacțiilor în această zonă.
Derulați frecvent studii macro economice. Ce vă indică acestea și care sunt perspectivele pentru anul următor?
Proiecțiile de creștere pentru ECE sunt încă optimiste, dar prezintă un grad ridicat de volatilitate din cauza incertitudinilor legate de evoluția economiei în Europa de Vest, creșterea tarifelor aferente schimburilor comerciale cu SUA și riscurile geopolitice specifice regiunii. La nivelul oportunităților din piața de M&A, observăm o creștere a preferințelor investitorilor pentru sectorul industrial, numărul oportunităților anunțate în acest sector depășindu-l pe cel din sectorul tehnologiei pentru prima dată în ultimii trei ani. În ceea ce privește România, aceasta beneficiază de aderarea completă la Schengen și de dezvoltarea infrastructurii, factori care vor stimula investițiile și vor crește atractivitatea pieței M&A.
Cine este Răzvan Butucaru?
În calitate de Partner, Financial Services & Advisory Leader în cadrul Forvis Mazars în România, Răzvan Butucaru, împreună cu echipa sa de profesioniști dedicați, le oferă clienților suport în momentele critice care definesc succesul afacerilor lor.
Răzvan conduce departamentul de servicii financiare și de consultanță din cadrul companiei, care oferă o varietate de servicii, precum asistență în fuziuni și achiziții, consultanță în implementarea diferitelor standarde contabile și de reglementare (ESG), consultanță IT, guvernanță corporativă și servicii de gestionare a riscurilor. Portofoliul său de clienți cuprinde companii din sectoare variate, cu un focus special pe sectorul serviciilor financiare.
Un aspect important al activității sale este de a ține consiliile de administrație și conducerea executivă la curent cu ceea ce contează pentru investitori, autorități de reglementare și alte părți interesate cheie, pentru o mai bună gestionare a afacerilor lor.
De-a lungul carierei sale profesionale, Răzvan a fost implicat în proiecte complexe de fuziuni și achiziții. El are o experiență extinsă, lucrând atât cu clienți din România, cât și cu clienți internaționali, cărora le-a oferit servicii de asistență în tranzacții, contribuind la toate etapele principale ale unei tranzacții, precum: analiza strategică, analiza (due diligence) financiară a investiției, structurarea tranzacției și asistența la negociere. Răzvan organizează frecvent sesiuni de thought leadership pentru aceștia, este lector la diferite evenimente economice și, de asemenea, este autorul a numeroase articole din presa de specialitate.
Înainte de a se alătura echipei Forvis Mazars, Răzvan și-a început cariera într-o companie internațională de audit și consultanță, iar ulterior a lucrat în sectorul bancar pentru un mare grup regional de servicii financiare.
Răzvan este absolvent al Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, specializarea Bănci și Burse de Valori. Răzvan este auditor financiar autorizat, membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) și membru ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). Totodată, acesta este certificat CIA (Certified Internal Auditor), CISA (Certified Information Security Auditor) și a absolvit cursurile de Guvernanță Corporativă ale facultății INSEAD, dedicate executivilor și membrilor consiliilor de administrație.