Comunicare -Presa
România și OCDE: Un pas esențial spre Competitivitate și Prosperitate
Palatul Cotroceni a găzduit în 2 aprilie, conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”
Palatul Cotroceni a găzduit în 2 aprilie, conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, un eveniment de importanță strategică, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui interimar al României.
Organizat de Administrația Prezidențială, în parteneriat cu organizații de business precum AmCham România, Consiliul Investitorilor Străini, Confederația Patronală Concordia, caleaeuropeana.ro, Romanian Business Leaders, CCIFER și AHK România, evenimentul a adus în prim-plan progresele României în procesul de aderare la OCDE.
Nicolas Richard, Președintele CCIFER, a subliniat în deschiderea conferinței că: „Aderarea la OCDE nu este doar un reper, este o busolă. Și azi cred că avem cu toții nevoie de o busolă. Destinația este cunoscută, se numește prosperitate. Drumul e mai complicat. O să avem, o să vizităm probabil niște orașe, unul s-ar putea numi competitivitate, altul reformă, alte orașe ar putea să fie investiții. Și drumul acesta va fi unul un pic lung, dar, ca de obicei, călătoria este mai importantă decât destinația.”
România reprezintă „un potențial de investiție uriaș” pentru cei 4.200 de investitori francezi, a declarat Richard, subliniind necesitatea schimbării modelului de business: „România nu este o destinație low cost. România trebuie să fie o destinație pentru generarea de valoare adăugată. Avem toate șansele de a reuși dacă suntem împreună. Putem profita de trenduri precum inteligența artificială pentru a transforma sectorul IT, structurarea de filiere în agroalimentar sau energie. Efortul de aliniere la OCDE este un angajament clar despre cine vrem să fim în viitor. Hai să îmbrățișăm această călătorie cu optimism și determinare.”
Adriana Record, Director Executiv CCIFER, a felicitat echipa condusă de Luca Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, pentru progresele realizate. Ea a subliniat importanța parteneriatului public-privat: „Din perspectiva mediului public și privat, ar trebui să ne uităm la aceste companii cu capital străin ca la niște companii românești. Primul pas este recunoașterea contribuției acestora la economia românească. Aderarea la OCDE vine cu principii esențiale precum predictibilitate, stabilitate, transparență, structurare. Mediul privat va avea un rol crucial în finanțarea serviciilor publice, iar cadrul OCDE oferă garanția unei structuri clare și eficiente pentru implementarea parteneriatelor public-private. Acest model va permite României să-și optimizeze resursele și să asigure servicii de calitate cetățenilor”.
Agenda
| Sesiune plenară – discursuri inaugurale
- Ilie Bolojan, Președintele interimar al României
- Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României
- Mathias Cormann, Secretar general al OCDE (mesaj video)
- Dan Șucu, Președintele Confederației Patronale Concordia
- Ramona Jurubiță, Vicepreședintele Consiliului Investitorilor Străini
- Marius Ștefan, Președintele Romanian Business Leaders
- Cristian Sporiș, Președintele AmCham România
- Nicolas Richard, Președintele CCIFER
Moderator: Dan Cărbunaru, director CaleaEuropeană.ro
Panel I: Progresele României către standardele OCDE: bună guvernare, reforme și politici publice
- Tanczos Barna, Viceprim-ministru, Ministrul Finanțelor
- Luca Niculescu, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, și Coordonator național pentru procesul de aderare la OCDE
- Gita Kothari, Director adjunct pentru afaceri juridice și coordonator al aderării la OCDE (intervenție video)
- Ramona Jurubiță, Vicepreședintele Consiliului Investitorilor Străini
- Cristian Sporiș, Președintele AmCham România
- Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Republicii Italiene în România
- Christian Plate, Însărcinatul cu Afaceri al Republicii Federale Germania în România
- Philippe Wieber, Însărcinatul cu Afaceri al Republicii Franceze în România
Moderator: Dan Cărbunaru, director CaleaEuropeană.ro
Panel II: România în OCDE – Creșterea competitivității economice și perspectiva mediului de afaceri asupra reformelor
- Bogdan Ivan, Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
- Dragoș Anastasiu, Consilier onorific al Președintelui interimar al României pentru relația cu mediul de afaceri
- Violeta Alexandru, Președinte, Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE
- Radu Burnete, Director Executiv al Confederației Patronale Concordia
- Laura Florea, Vicepreședinte Romanian Business Leaders
- Adriana Record, Director Executiv CCIFER
- Sebastian Metz, Director General AHK România
Moderator: Robert Lupițu, redactor-șef CaleaEuropeană.ro
Aderarea României la OCDE: Ce urmează? (concluzii)
- Luca Niculescu, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, și Coordonator național pentru procesul de aderare la OCDE
Moderator: Dan Cărbunaru, director CaleaEuropeană.ro