Comunicare -Presa

România are potențial de dezvoltare economică în condiții de predictibilitate legislativă

România are în continuare un potențial crescut de dezvoltare în domeniul afacerilor și al investițiilor – acest mesaj a reieșit din intervențiile majorității vorbitorilor din prima parte a Forumului de afaceri franco-român organizat de Camera de Comerț și Industrie a Franței în România (CCIFER), pe 3 și 4 iulie, la București.

„Suntem deciși să jucăm curajos cartea digitalizării accelerate a marilor infrastructuri publice. Iar aici drumul corect este unul singur: să preluăm în mod organic din experiența unor actori economici de talia Orange în telecomunicații sau Atos în IT, cu energia unor start-up-uri românești care au crescut impresionant în ultimii ani, companii precum FintechOS sau Druid. Sunt deja nume sonore lansate de România în avanpostul mondial din zona noilor tehnologii și mi se pare o eroare să nu profităm de acest potențial uriaș. Trebuie să depășim cumva paradoxul acesta în care România este privită pe plan internațional drept un fel de Silicon Valley al Europei, dar noi, ca stat, nu transferăm acest potențial enorm în administrație. Ne dorim un sistem public digitalizat, eficient și prietenos cu contribuabilul”, a declarat prim-ministrul român Marcel Ciolacu.

2022 a fost un an foarte bun în domeniul comasărilor și achizițiilor (M&A), a arătat Răzvan Butucaru, Partner Mazars, care a punctat că tranzacțiile de acest gen au crescut cu 17% față de 2021, iar tendința va rămâne crescătoare și pentru perioada următoare. El a arătat că cele mai atractive sectoare sunt: energia, digitalul și industrialul, dar există potențial în România și pentru logistică, transporturi, pharma. Sunt importante predictibilitatea fiscală și modul în care se va face digitalizarea.

România rămâne o destinație atractivă pentru investiții, a afirmat Costin Borc (SNEF Group), printre atuurile sale enumerând: calitatea forței de muncă (în ciuda emigrării); orientarea geopolitică; securitatea personală și a proprietății. Totuși, România are și puncte slabe, a arătat Borc, printre care: lipsa predictibilității – „nu putem fi siguri pe cadrul legislativ, deoarece este dependent de cicluri electorale”, precum și densitatea agențiilor de reglementare, care „complică lucrurile, în loc să le simplifice printr-o bună colaborare”

James Hanson (Aegis) a arătat că sectorul investițiilor este susținut de PNRR, dar implementarea programelor este greoaie pentru ca nu există resursa umană în construcții în prezent. El a pledat și pentru flexibilizarea sistemului public, pentru a accepta soluții care vin din mediul privat.

„Viitorul industrial al Europei implică trecerea de la problematica crizelor succesive - materie primă, energie, continuitatea lanțurilor de aprovizionare - la generarea de valoare adăugată prin digitalizare, inovație și dezvoltare de competențe. Acestea sunt ingredientele strategice pentru împlinirea ambiției de suveranitate industrială la nivel european, în special în contextul provocărilor și oportunităților oferite de tranziția verde”, a arătat Adriana Record, directoare executivă CCIFER, la finalul panelului dedicat Viitorului industrial al Europei.

Vorbitorii din panelul dedicat tranziției ecologice au punctat atât resursele foarte mari de dezvoltare pe care România le are pe parte de energii regenerabile, dar și nevoia ca investitorii să aibă un cadru legislativ stabil și nevoia de a fi rezolvate unele de probleme locale.

„Aprofundarea cooperării noastre bilaterale este o prioritate, mai ales în sectoarele infrastructurii, energiei, inovației și agriculturii. Doar prin mai multe parteneriate vom construi, împreună, o Europă mai rezilientă, puternică și verede”, a declarat Olivier Becht, Ministrul delegat la Ministerul francez al Europei și Afacerilor externe, responsabil pentru Comerț Exterior, Atractivitate și prezența franceză la Internațional, în deschiderea Forumului.

Ceea ce căutăm este o viziune despre viitor. Avem cu toții în minte crizele suprapuse care ne-au marcat profund viața în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică sau chiar tensiunile economice și inflaționiste. Calitatea vieții cetățenilor, competitivitatea companiilor, stabilitatea și securitatea țărilor europene, precum și valorile democratice au fost puse la încercare de aceste crize și o vor fi în continuare. Statele membre ale Uniunii Europene, printre care România și Franța, au construit împreună cu instituțiile europene strategii pentru a gestiona aceste crize. Sunt transformări profunde prin care Uniunea Europeană a început să treacă.

În acest context, vă invităm, prin intermediul acestui Forum, să găsim oportunitățile de creștere pe care trebuie să le valorificăm pentru această Europă mai verde, mai puternică și mai sigură. Uniunea Europeană este despre noi toți, societățile noastre, țările noastre, companiile noastre, viețile noastre în calitate de cetățeni europeni. CCIFER vă propune astfel să răspundem provocărilor momentului cu pragmatism și conștiință europeană. Întrucât transformă provocările în oportunități, companiile sunt actori esențiali pentru dezvoltarea economică a unei țări și pentru prosperitatea cetățenilor”, a declarat Julien Munich, președinte al CCIFER

Cel mai mare eveniment al CCIFER din acest an, organizat în parteneriat cu Ambasada Franței, Business France, Secția română a Consilierilor pentru Comerț exterior ai Franței și La French Tech Bucharest, Forumul și-a propus să faciliteze un dialog între companii, precum și între companii și autorități din România, Franța și Republica Moldova, despre oportunitățile de afaceri pe care le oferă transformările prin care trec Uniunea Europeană și România în această perioadă, pe fondul provocărilor legate de creșterea economică, securitate și protecția mediului.

În prima zi a Forumului, participanții – oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri – discută despre oportunitățile și provocările existente atât în România, cât și în Uniunea Europeană în domenii precum: provocările climatice și tranziția energetică; aderarea României la OCDE; atractivitatea României pentru investitori străini; colaborarea franco-română pentru crearea de valoare adăugată în sectoare strategice pentru a consolida suveranitatea economică a Europei; tranziția digitală; atragerea talentelor.

În cea de-a doua zi a Forumului, pe 4 iulie, va avea loc o masă rotundă cu participarea lui Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru al Republicii MoldovaMinistru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a lui Olivier Becht, Ministru delegat la Ministerul Europei si Afacerilor externe, responsabil pentru Comert Exterior, Atractivitate si prezenta franceza la International, precum și a reprezentanților companiilor din cadrul CCIFER.

Contact pentru presă: Oana Marinescu. Oana.Marinescu(@)omavision.ro; Tel. 0741278737

Jurnaliștii pot găsi la acest link https://bit.ly/44tlqu8  comunicate și fotografii de la sesiunile din 3 și 4 iulie ale Forumului. Ele vor fi urcate pe măsură ce evenimentul se va derula.

Despre CCIFER

Fondată în anul 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o comunitate de afaceri bazată pe savoir-faire-ul francez.  Este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, comunităților, a companiilor și a României. CCIFER reunește peste 550 de companii cu capital francez, dar și autohton. Companiile membre sunt investitori strategici și lideri în diverse sectoare de activitate ale economiei locale. De asemenea, CCIFER este un actor angajat în orientarea profesională a tinerilor și inserția acestora într-un parcurs de carieră, derulând programe de educație și facilitând recrutarea și dezvoltarea talentelor. Partener solid pentru dialogul public-privat, CCIFER exprimă o poziție comună a investitorilor francezi în România, alături de alte organizații de profil.

Mai multe detalii pe www.ccifer.ro

Plus d'actualités

Noi membrii

British Football School

British Football School aduce antrenamente performante de fotbal în România, astfel încât copiii din București pot fi instruiți în “stilul britanic”!...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !