Comunicare -Presa

România are nevoie de un mecanism transparent bazat pe indicatori macroeconomici stabili și predictibili care să determine evoluția salariului minim

Poziția Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) cu privirea la modificarea salariului minim pe economie

Organizațiile membre CDR susțin creșterea veniturilor și a nivelului de trai pentru români, însă reiterăm că o evoluție sustenabilă pe termen lung trebuie implementată pe baza unei analize profunde a tuturor implicațiilor pentru economie și societate. Creșterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care în România este sub media economiilor competitive, alimentează în final curba inflaționistă.

Pentru o funcționare corectă și pentru prevenirea unor dezechilibre economice, orice modificare administrativă a bazei costurilor companiilor trebuie să permită o perioadă de minimum 12 luni de la aprobare până la implementare.

Introducerea salariului minim diferențiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garantează profesionalizarea angajaților, din contră, creează premisele unei creșteri nefondate a cererilor pentru studii universitare. O astfel de dinamică defavorizează învățământul profesional și tehnic, tocmai acea ramură care trebuie dezvoltată pentru a răspunde nevoilor pieței forței de muncă, așa cum indică și Barometrul forței de muncă realizat recent de PwC pentru CDR.

În același timp, ierarhizarea salariului minim în funcție de vechimea în muncă adâncește problema productivității, contribuind la creșterea inechității dintre angajații cu vechime și cei recent intrați în piața muncii, prin recompensarea anilor de muncă și nu a performanței.

Această modificare și viteza implementării ei continuă seria deciziilor impredictibile adoptate de Guvern, adâncind neîncrederea mediului de afaceri, ceea ce frânează dezvoltarea economică a României susținută de cetățeni și mediul de afaceri.

Stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective se regăsește și între recomandările de țară pentru România de la Comisia Europeană în cadrul Semestrului European.

România are nevoie de un mecanism transparent care să determine evoluția salariului minim pe baza unor indicatori macroeconomici stabili, predictibili, și abordat de către autorități în dialog cu toate părțile vizate, precum patronatele și sindicatele, asigurând de asemenea un interval suficient până la intrarea în vigoare.

 

Despre Coaliția pentru Dezvoltarea României

Coaliția este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54 000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Plus d'actualités

Noi membrii

108 REAL ESTATE ADVISORY ROMANIA

108 REAL ESTATE ADVISORY ROMANIA este o companie de consultanță strategică în domeniul real estate, specializată în analiza locațiilor (location...

Noi membrii

Carbon Tool

Carbon Tool este o platformă all-in-one care ajută companiile să își măsoare, gestioneze, raporteze și reducă amprenta de carbon. Oferind instrumente...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !