Bilantul evenimentului
Retour sur: România în OCDE – Creșterea competitivității economice și perspectiva mediului de afaceri asupra reformelor.
Palatul Cotroceni a găzduit pe 2 aprilie, conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, un eveniment de importanță strategică, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui interimar al României. Evenimentul este organizat de Administrația Prezidențială, în parteneriat cu organizații de business precum AmCham România, Consiliul Investitorilor Străini, Confederația Patronală Concordia, caleaeuropeana.ro, Romanian Business Leaders, CCIFER și AHK România.
Această conferință a abordat provocările și progresele procesului de aderare a României la OCDE, precum și beneficiile acestui demers pentru economia națională. La conferință au participat oficiali de rang înalt, lideri din sectorul privat și experți pentru a discuta despre alinierea României la standardele OCDE și reformele necesare pentru finalizarea procesului de aderare.
📌Nicolas Richard, Președinte CCIFER, în deschidere: „Avem cu toții un reper, prosperitatea. Ne trebuie o busolă ca să ajungem acolo, să ne ghideze. Pentru cei 4 200 de investitori cu capital francez, România a avut un potențial enorm, prin piața pe care o reprezintă, prin talentele pe care le are, prin modul de resurse. România nu este o destinație low-cost și, pentru a crea valoare adăugată, trebuie să dezvoltăm noi direcții precum inteligența artificială, filierele sectoriale sau noi activități. Aderarea la OCDE este o garanție că putem reuși".
📌Adriana Record, Director Executiv CCIFER, a felicitat echipa condusă de Luca Niculescu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare la OCDE, pentru progresele realizate în acest demers strategic pentru România.
În cadrul dezbaterii, Adriana Record a subliniat importanța parteneriatului public-privat: „Din perspectiva mediului public și privat, ar trebui să ne uităm la aceste companii cu capital străin ca la niște companii românești. Primul pas pe care îl putem face împreună este să manifestăm solidaritate față de contribuția pe care acestea o au în economia românească. Prosperitatea este un obiectiv comun, însă pentru a ajunge acolo, sunt necesare câteva etape esențiale. Din experiența unei economii precum cea franceză, aderarea la OCDE vine cu toate aceste principii: predictibilitate, stabilitate, transparență, structurare. Mecanisme de finanțare precum parteneriatul public privat, într-un cadru structurat precum cel al standardelor OCDE, vine sa aducă această capacitate de finanțare și să garanteze o calitate a serviciul public”.
📍 Panelul a reunit lideri din mediul guvernamental și de afaceri, printre care:
✅ Bogdan Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
✅ Dragoș Anastasiu – Consilier onorific al Președintelui interimar al României
✅ Violeta Alexandru – Președinte, Comisia specială comună a Parlamentului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE
✅ Radu Burnete – Director Executiv, Confederația Patronală Concordia
✅ Laura Florea – Vicepreședinte, Romanian Business Leaders
✅ Sebastian Metz – Director General, AHK România
🎤 Moderator: Robert Lupițu, redactor-șef CaleaEuropeană
🔗 Pentru agenda următoarelor evenimente #CCIFER, vă invităm să accesați agenda: Agenda | CCI FRANCE ROUMANIE