Hermes & Afrodita, provocarea dualității umane

Studenții de la UNARTE și-au dat frâu liber imaginației sub îndrumarea Undei Popp, profesorul lor coordonator

Cele doua fețe ale unei monezi ? Yin si Yang ? Masculin feminin ? Seducție sau putere ? Colecția lucrată în acest an de către studenții de la UNARTE, sub direcția prof. Dr. Unda Popp, ne provoca asupra dualității naturii umane, juxtapunând elemente convenționale ale costumului feminin-masculin într-un joc îndrăzneț. Culori, volume, accesorii si contraste ne duc cu gândul la cărți de joc in care s-au amestecat jumătățile. Colecția Hermes si Afrodita este un exercițiu de upcycling, prin care vestimentații cu o anumita semnificație reintră intr-un circuit cotidian, dezbrăcat de sensul inițial.

Am stat de vorbă cu Unda Popp ca să aflăm povestea tuturor acestor provocări

CCIFER: Ați studiat istoria costumului. Când vine de vorba de modă, există limite ?

UP: Am învățat istoria costumului, disciplină pe care de altfel o și predau. Si am văzut felul în care imaginea umană nu doar că rezonează cu întreg fenomenul cultural al timpului său, dar mai ales că la nivelul hainelor se pot observa cele mai rapide și sensibile schimbări produse în societate.  Moda ca fenomen interdisciplinar explorează cele mai variate zone.  Astăzi creatorii de modă sunt contestatari, luptă împotriva barierelor culturale dintre orient  și occident, sau filozofi vorbind despre condiția umană, sau poeți manevrând fragile holograme, sunt inventatori de materiale și soluții tehnice greu de imaginat, sunt regizori ai grandioaselor spectacole, urmărite de o lume întreagă,  sunt vizionari alcătuind imagini de un tulburator dramatism sau  de o încântătoare atmosferă. Moda pare să aibe posibilități nesfârșite de manifestare și abordare fapt pentru care atât de mulți oameni sunt atrași de această zonă.

CCIFER: Cum porniți la drum atunci când abordați o temă a unei colecții ? Povestiți-ne ce a stat la baza colecției «Hermes și Afrodita » ?

UP: Din punctul meu de vedere temele propuse studenților trebuie să fie cât mai actuale și mai incitante. Ele pornesc de la fenomenul complex al modei  de astăzi și au la bază studiul istoriei costumului și al imaginii umane -văzut ca formă de exprimare a identității, dar și a creativității, și ca modalitate de comunicare a celor mai diverse mesaje.

În secolul XX  democrarizarea a atenuat diferențele de imagine dintre oameni. Treptat hainele nu au mai semnalizat naționalitatea, religia și ocupația,  nu s-a mai comunicat prin imaginea costumară starea socială, și nu s-a mai afișat averea, (etalarea bijuteriilor scumpe și a hainelor de blană sunt fapte considerate astăzi de prost gust), apoi  veșmintele au egalizat cât mai mult posibil diferențele de vârstă.

Astăzi, ultima barieră ștearsă, cea dintre genul masculin și cel feminin, este încă intens controversată. Chestionand necesitatea afișării unei imagini diferite a genurilor, și  amintind studenților legenda Nimfei Salmacis s-a născut proiectul  Hermes și Afrodita.

În mitologia greacă Hermafrodit era fiul de o frumusețe rară al Afroditei și al lui Hermes. Legenda spune că Nimfa Salmacis îndrăgostindu-se de el a implorat zeii să le unească trupurile pentru totdeauna. Dorința i-a fost îndeplinită și a rezultat o ființă fabuloasă, având ambele sexe.

Studenții au avut de realizat un outfit jumătate masculin, jumătate feminin, respectând convenția actuală (bărbatul poartă costum cu pantaloni și femeia rochie).  S-a mers pe diferența dintre cele două siluete, el cu umerii largi și ea cu talia subțire și șoldurile pronunțate. S-a utilizat contrastul cromatic valoric, costumul masculin este întunecos negru, sau gris, rochia este deschisă la culoare.

Fiecare student a realizat costumul pe dimensiunile sale, urmărind schimbările de imagine produse atunci când outfit-ul este îmbrăcat de o femeie sau de un bărbat. Am recomandat utilizarea hainelor second hand, care au permis exprimarea rapidă a ideilor.

CCIFER: Ce ne puteți spune despre studenții dvs (UNARTE) care au dat viață prin ideile lor acestor colecții?

UP: Studenții  de la Modă (UNARTE)  sunt, (după cum vedeți) talentați, creativi și frumoși, capabili să transforme in realitate cele mai năstrușnice idei. Ei au parte de un program intens și foarte variat oferit de o echipă de profesori care pregătesc tinerii pentru schimbarea specifică domeniului, pentru că  ceea ce i-a rămas veșmântului să comunice astăzi este personalitatea și fantezia individului. Pentru aceasta sunt necesare repere culturale, un gust educat și stăpânirea mijloacelor de a transpune în imagine ideile dorite.

Plus d'actualités

Noi membrii

108 REAL ESTATE ADVISORY ROMANIA

108 REAL ESTATE ADVISORY ROMANIA este o companie de consultanță strategică în domeniul real estate, specializată în analiza locațiilor (location...

Noi membrii

Carbon Tool

Carbon Tool este o platformă all-in-one care ajută companiile să își măsoare, gestioneze, raporteze și reducă amprenta de carbon. Oferind instrumente...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !