Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo 26 martie. Reglementari legislative privind flexibilizarea condițiilor de munca (șomaj tehnic, zilele libere). Obținerea Certificatelor pentru situații de urgență.

[Translate to Roumain:]

Ordonanța de Urgență nr 30/2020 propune o armonizare a legislației cu noile provocări cu care se confrunta mediul de afaceri în condițiile reducerii activității economice. Multe aspecte practice rămân în continuare de clarificat prin norme de aplicare.

Suspendarea contractului individual de munca

Masurile cu privire la suspendarea contractului individual de munca (mai bine cunoscut sub numele de șomaj tehnic) se aplica in situația in care angajatorul decide sa suspende temporar contractul individual de munca. Angajații au atunci dreptul la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Situațiile in care aceasta decizie se aplica sunt următoarele: intreruperea activității totale sau parțiale în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (1) sau reducerea activității ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor (2).

In vederea accesării indemnizației, documentele necesare sunt: o cerere semnată de reprezentantul legal, împreună cu o lista a angajaților pentru care se solicita indemnizația. Acestea se trimit prin mail la agențiile pentru ocuparea forței de munca județene, precum si a municipiului București.

Conform Ordinului nr. 791/2020, în vigoare de la 25 martie 2020, certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme TIP 1 (ALBASTRU) - eliberat în baza declarației pe propria răspundere emisă din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate si TIP 2 (GALBEN) - eliberat în baza declarației pe propria răspundere emisă, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

Certificatele sunt emise gratuit, online (http://prevenire.gov.ro), doar pe perioada stării de urgență și se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, în condițiile legii, precum cele descrise mai sus.

Zilele libere acordate părinților care supraveghează copii

Reglementate prin Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților care supraveghează copii, completată prin OUG nr. 30/2020, aceste zile libere se acordă unuia dintre părinții care au copii până in 12 ani in întreținere, pe durata suspendării cursurilor si închiderii unităților de învățământ.

Legea nu se aplica daca unul dintre părinți:

  • Este în concediu medical sau în concediu pentru creșterea copilului;
  • Este asistentul personal al copilului;
  • Se află în concediu de odihnă sau în concediu fără plată;
  • Se află în șomaj tehnic;
  • Se afla in telemuncă sau muncă la domiciliu.

Zilele libere se acorda in baza unei cereri a angajatului către angajator, însoțită de declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu beneficiază de aceasta facilitate sau nu se găsește in situațiile exceptate.

Indemnizația este de 75% din salariul de bază, fără a depăși 75% din salariul mediu brut. Aceste zile libere nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare. Indemnizația este suportată de fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, din care angajatorii pot cere decontarea sumei reprezentând indemnizația netă, efectiv plătită către părinte, suportând impozitul pe venit și asigurările sociale.

Angajatorul interesat în decontarea sumelor va depune prin email la ANOFM unde este arondat, in termen de 30 de zile de la plata indemnizației, o cerere, însoțită de documente justificative, în special legate de plata contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația. Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație de către ANOFM se face în termen de 60 de zile calendaristice de la data depunerii tuturor documentelor.

Concedii medicale

Ordonanța de Urgenta 30/2020 face de asemenea referire la concediile medicale, acordate persoanelor care se regăsesc în carantină:

  • Persoanele asigurate beneficiază de concediu și indemnizație pentru carantina, indiferent de faptul daca îndeplinesc stagiul de asigurare ( de minimum 6 luni)
  • Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Plus d'actualités

Noi membrii

British Football School

British Football School aduce antrenamente performante de fotbal în România, astfel încât copiii din București pot fi instruiți în “stilul britanic”!...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !