Membri
FISCALITATE : REGULI NOI ÎN VIGOARE DIN AUGUST 2022 ŞI, RESPECTIV, IANUARIE 2023
Codul Fiscal a suferit o serie de modificări importante, odată cu adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022 a Ordonanței
Le Petit Journal – Ediția de joi 28 iulie 2022
Codul Fiscal a suferit o serie de modificări importante, odată cu adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022 a Ordonanței Guvernului nr. 16/2022. Modificările - care privesc o serie de domenii importante, precum impozitul pe profit si / sau pe venit plătit de companii, impozitul pe dividende, cota de TVA pentru anumite categorii de servicii sau contribuțiile sociale obligatorii – urmează sa intre in vigoare etapizat, începând cu 1 august 2022 şi, respectiv, cu 1 ianuarie 2023.
În cele ce urmează vă prezentăm o sinteză a celor mai importante modificări care vor interveni.
Prevederi legale în vigoare de la 1 august 2022
- Facilitați fiscale la plata impozitului : Reducerea pragului pentru acordarea facilitaților fiscale in agricultură, industria alimentară şi în domeniul construcțiilor. Astfel, scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor în domeniile construcții, agricultură şi din industria alimentară se aplică numai pentru un venit brut de până la 10.000 lei inclusiv, faţă de 30.000 lei în prezent.
- Taxarea contractelor cu timp parțial : Contribuția de asigurări sociale (CAS), datorată de salariat, va fi plătită în raport cu salariul minim brut pe economie aferent unei norme întregi şi nu în funcție de norma prevăzută în contract. Această regulă se aplică începând cu veniturile aferente lunii august 2022, iar diferența dintre valoarea contribuțiilor sociale suportate conform numărului de ore efectiv lucrate de angajat şi valoarea contribuțiilor sociale aferente salariului minim brut pentru norma întreagă va fi suportată de angajator.
Măsura nu se aplică însă pentru :
-
-
- angajații care realizează, în cursul aceleiași luni, venituri în baza a două sau mai multe contracte de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut. Pentru ca această excepție să poată fi aplicată, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să publice, până pe 14 august, o procedură în acest sens ;
- elevii sau studenții, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare ;
- ucenicii de până la 18 ani ;
- persoanele cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora li se recunoaște prin lege posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi ;
- pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
-
- Accizele la țigări şi băuturile alcoolice : Majorarea accizelor şi stabilirea unui nou calendar privind nivelul accizelor, care să reglementeze cuantumul şi perioada de aplicare a nivelului accizelor pentru produsele supuse regimului accizelor armonizate.
- Impozitarea veniturilor obținute din jocurile de noroc : Modificarea cotelor de impunere a veniturilor obținute din jocuri de noroc, de la nivelul actual, care situează între 1% și 25%, la un nivel cuprins între 3 și 40%, precum și modificarea tranșelor de venit brut asupra cărora se aplică aceste cote, de la 66.750 lei, la 10.000 lei, respectiv de la 445.000 lei, la 66.750 lei. De asemenea, în cazul societățile care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc se modifică sistemul de impozitare, de impozit pe venitul microîntreprinderilor, la impozit pe profit.
Prevederi legale în vigoare de la 1 ianuarie 2023
| |
Alte modificări:
O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii, la data înregistrării acesteia la Registrul Comerțului:
Condiția privind existența a cel puțin unui salariat trebuie îndeplinită în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
La atingerea plafonului sunt luate în calcul, cumulat, veniturile de mai sus. De asemenea, angajatorul are posibilitatea de a stabili ordinea în care veniturile de sus-menționate se includ în plafonul lunar de 33%.
Se modifică baza anuală de calcul, după cum urmează : acesta este venitul ales de contribuabil care, însă, nu poate fi mai mic decât :
Se modifică baza anuală de calcul, astfel :
|
***
Sperăm că aceste informații v-au fost utile !
Cabinet GRUIA DUFAUT
Avocați (Paris și București)