ECONOS, partener în susținerea angajamentului nostru față de sustenabilitate

Despre importanța calculării amprentei de carbon, cu Mathieu GRÉGORI, Fondator ECONOS

În 2022, împreună cu ECONOS, am calculat amprenta de carbon a celui mai complex eveniment, Gala CCIFER. Rezultatele bilanțului au arătat că peste nouă tone de dioxid de carbon au fost emise pentru organizarea evenimentului, dar, cel mai important, au creat o bază de ameliorare pentru edițiile viitoare, prin identificarea principalelor surse de emisii de gaze cu efect de seră. Pentru un eveniment de amploarea Galei CCIFER, care sunt principalele provocări în realizarea amprentei de carbon?

Principalele provocări în realizarea amprentei de carbon pentru un eveniment de această amploare sunt în principal legate de colectarea datelor. Fiind un eveniment la care participă foarte mulți oameni, este dificil să obținem informații detaliate despre modul în care aceștia se deplasează către eveniment, în special dacă vin din alte țări, și despre cazare. În plus, în ceea ce privește locația, nu putem obține date precise privind consumul de electricitate, ceea ce ne obligă să folosim date estimative. 

 

În 2023, cu ajutorul recomandărilor din partea ECONOS, am redus amprenta de carbon a Galei CCIFER, generând cu peste 30% mai puține emisii de CO2 față de ediția de anul trecut. Principalele trei surse de emisii au fost consumul de alimente, călătoriile cu avionul și deplasările cu autoturismul, pentru fiecare dintre acestea fiind propuse alternative sustenabile, precum consumul de carne de pui, transportul feroviar sau deplasarea cu vehicul electric. Pentru ediția de anul acesta a Galei, de ce alte recomandări ar trebui să ținem cont, atât noi ca organizatori, cât și participanții, pentru a reduce amprenta de carbon?

Pentru organizatori: 

  • Selectarea unei locații cu practici sustenabile implementate, precum: utilizarea de energie din surse regenerabile, iluminat LED. 

  • Alegerea furnizorilor locali pentru flori, ornamente și alimente. 

  • Implementarea unui serviciu de shuttle pentru a reduce emisiile individuale provenite din transportul către locația evenimentului. 

  • Puteți opta pentru meniurile care includ cât mai multe legume, fructe, și cât mai puțină carne. 

  • Evitarea risipei alimentare. Recomandăm pentru evenimentul din 2024 monitorizarea cantității de mâncare neconsumată, în principal pentru entree-uri și deserturi. Dacă se remarcă faptul că o proporție importantă nu este consumată, servirea acestora în anul viitor poate lua forma unui bufet, iar porțiile ajustate corespunzător pentru evenimentele viitoare. 

  • Includeți în invitații, amprenta de carbon a meniurilor. Acest lucru poate influența alegerile făcute de către invitați și, implicit, amprenta evenimentului. 

  • Comunicați participanților eforturile depuse în ceea ce privește sustenabilitatea evenimentului și despre cum, an de an, încercați să reduceți amprenta acestuia. 

Pentru participanți: 

  • Recomandăm ca participanții să apeleze la metoda sustenabilă - carpooling-ul, pentru a reduce emisiile provenite din transportul către eveniment. Aceștia se pot grupa câte 3-4 persoane în mașină. 

  • Să urmeze indicațiile organizatorilor în ceea ce privește consumul responsabil de resurse. 

 

Ce sfaturi practice ați oferi celor care doresc să măsoare și să reducă amprenta de carbon pentru evenimente similare și care sunt beneficiile?

Recomandăm tuturor celor care susțin evenimente de acest tip să calculeze amprenta de carbon a evenimentelor. Ea este esențială deoarece oferă o imagine clară a impactului pe care un eveniment îl are asupra mediului. Prin identificarea surselor majore de emisii de carbon, organizatorii pot lua măsuri concrete pentru a reduce acest impact, contribuind astfel la combaterea schimbărilor climatice și promovarea sustenabilității. 

Calculul amprentei de carbon pentru un astfel de eveniment are numeroase beneficii, atât cu impact social, cât și cu impact pozitiv asupra mediului și implicit schimbărilor climatice, precum:  

  • Calcularea amprentei de carbon ajută organizatorii, cât și participanții să conștientizeze impactul pe care evenimentul lor îl are asupra mediului. Acest proces permite totodată identificarea principalelor surse de emisii de carbon, cum ar fi transportul participanților, consumul de energie pentru locație și cateringul. Astfel, organizatorii pot stabili priorități pentru reducerea emisiilor. 

  • Evenimentele sustenabile sunt mai atractive pentru public și parteneri. Demonstrarea unui angajament față de sustenabilitate poate consolida reputația organizatorului și poate atrage mai mulți participanți și sponsori. Totodată, practicile sustenabile, implementate printr-un consum alimentar ajustat evenimentului și numărului de invitați, pot avea un impact financiar pozitiv.  

  • Îmbunătățirea sănătății și calității vieții. 

 

Rezultatele amprentei de carbon a Galei CCIFER 2024 vor fi disponibile în curând.

Plus d'actualités

Noi membrii

108 REAL ESTATE ADVISORY ROMANIA

108 REAL ESTATE ADVISORY ROMANIA este o companie de consultanță strategică în domeniul real estate, specializată în analiza locațiilor (location...

Noi membrii

Carbon Tool

Carbon Tool este o platformă all-in-one care ajută companiile să își măsoare, gestioneze, raporteze și reducă amprenta de carbon. Oferind instrumente...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !