Comunicare -Presa
Coaliția pentru Dezvoltarea României: lipsa de consultare publică creează premisele unui sistem legislativ instabil cu impact pe termen lung asupra dezvoltării societății românești
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) considera ca lipsa de consultare publica pe proiecte legislative de interes dauneaza climatului social si economic romanesc.
Ordonanta de urgenta este un instrument care a fost supra-utilizat in Romania incepand din 2000 in detrimentul unei legiferari de calitate bazata pe separatia responsabilitatilor in stat intre Guvern si Parlament. In total, guvernele Romaniei au emis, dupa 1989, 3.136 de OUG-uri care au acoperit, in medie, cate 10 urgente in fiecare luna din ultimii 27 de ani. Peste 900 de ordonante de urgenta au fost adoptate numai in perioada 2009 - decembrie 2017.
Sunt adoptate ordonante de urgenta fara niciun fel de consultare publica pe teme de o mare importanta pentru mediul privat: transferul contributiilor sociale, Codul Fiscal, parteneriatul public-privat, si recent Fondul Suveran. Multe dintre aceste ordonante de urgenta trebuie apoi corectate cu altele succesive, cazul OUG 79 fiind emblematic.
Viteza de aprobare si consultare pe aceste ordonante de urgenta este un blocaj major. Suntem invitati adesea sa ne exprimam opinia in aceeasi zi sau in cateva ore. De cele mai multe, in clipa in care OUG-ul este pus in consultare publica, el este deja pe circuitul de avizare in Guvern si nu i se mai pot aduce modificari semnificative chiar daca expertii identifica probleme.
Organizatiile mediului de afaceri, ca parteneri de dialog, au ele însele nevoie de o perioada rezonabila de timp in care sa analizeze proiectele de lege, sa adune opinii avizate, sa sintetizeze un punct de vedere reprezentativ si relevant.
Credem ca situatia curenta a Romaniei nu justifica in niciun fel aceast „stare de asediu” si viteza cu care sunt adoptate OUG-uri la fiecare sedinta de Guvern. Consideram ca dezbaterile legislative ar trebui sa aiba loc in Parlament si sa se extinda pe o durata semnificativa de timp, astfel incat sa permita o legiferare de calitate, care sa dureze.
Avand in vedere aceste deziderate legitime ale mediului de afaceri din Romania, ne aratam inca o data disponibilitatea de a dialoga pe aceste teme impreuna cu Guvernul Romaniei si adresam, cu aceasta ocazie, doamnei Prim-Ministru, invitatia de a participa la o discutie atat despre prioritatile Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, cat si despre procesul de consultare al mediului de afaceri cu impact direct in calitatea legiferarii in Romania.
Despre Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei
Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si reuneste 45 de organizatii si membri asociati. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reprezinta peste 54 000 de companii care genereaza in jur de 1,2 milioane de locuri de munca si peste 50% din PIB.
Scopul Coalitiei
Scopul Coalitiei este de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania.