Membri
Susținerea responsabiliă a comunităților: o inițiativă bazată pe practici de economie circulară pentru revitalizarea școlilor și sprijinirea comunitaților defavorizate
Într-o perioadă în care sustenabilitatea nu mai este doar un cuvânt la modă, conceptul de economie circulară câștiga tot mai mult teren. Economia circulară promovează reutilizarea, recondiționarea și reciclarea produselor pentru a minimiza deșeurile și a valorifica la maximum resursele disponibile. Orice companie sau individ poate lua în calcul donarea de obiecte, fie de mobilier, fie aparatură electronică, atunci când decid să le schimbe din diverse motive.
În SG GSC, îmbrățișăm practici durabile prin aplicarea conceptului de economie circulară în multe aspecte ale business-ului nostru. Unul dintre acestea este donarea de mobilier de birou către ONG-uri care îl folosesc pentru a dota școli din mediul rural. Această inițiativă vine în completarea suportului deja oferit de multi ani către ONG-urile partenere prin sprijin financiar și activități de voluntariat.
În fiecare an, milioane de tone de mobilier ajung în gropile de gunoi, contribuind la criza globală a deșeurilor. În același timp, școlile din zonele defavorizate adesea nu dispun de resursele necesare pentru a oferi elevilor un mediu de învățare adecvat. Multe săli de clasă sunt învechite, cu mobilier deteriorat, ceea ce împiedică elevii să se concentreze și să învete eficient. Combinația acestor probleme – deșeurile și inegalitatea – cere soluții inovatoare care să abordeze atât provocarile de mediu, cât și cele sociale.
Astfel, începând cu anul 2023 am donat peste 2.700 de piese de mobilier către 3 organizații: Aura Ion, Asociația EM.ro și Asociația Ai voință, Ai putere, contribuind astfel la transformarea mediului în care copii învață într-unul mai vesel, mai motivațional și mai creativ și, în același timp, având un aport semnificativ la reducerea ratei de abandon școlar în mediile defavorizate.
Bucătării, zone de relaxare, clase de curs și alte spații importante din 27 de scoli sunt acum complet mobilate și gata să fie folosite de mulți copii în călătoria lor educațională. Acest proiect nu doar că susține sustenabilitatea mediului, dar și abordează inegalitățile sociale, prin îmbunătățirea mediilor educaționale pentru cei care au cea mai mare nevoie. Studiile arată că sălile de clasă bine proiectate, confortabile și estetic plăcute pot spori moralul elevilor, pot crește rata de participare la ore și chiar pot îmbunătăți performanțele academice.
Impactul pe care proiectul nostru l-a avut în reducerea emisiilor de CO2 a fost de 138,000/kg de CO2 reduse/an.
« Angajamentul nostru față de o economie circulară se extinde dincolo de practicile durabile – este vorba despre crearea de valori durabile pentru comunitățile noastre. Prin inițiativele de voluntariat, prin sustinere financiar, dar și prin donațiile de mobilier către școli din zonele dezavantajate, ne propunem să dăm putere următoarei generații, reducând în același timp risipa.
Împreună, nu construim doar medii mai bune pentru învățare, ci construim un viitor mai bun », declară Philippe Gabulon, CEO SG GSC.
Iar asta nu e tot, în acest an, pentru a contribui la îmbunătățirea vieții copiilor și a persoanelor din comunități vulnerabile, susținem proiectele de educație, de incluziune sau de mediu realizate de 14 ONG, alături de care, în afara sprijinului financiar oferit, ne-am implicat activ, alături de peste 900 de colegi, de-a lungul a peste 2.700 de ore, în peste 170 de activități de voluntariat.
Dorim să îi felicităm pe această cale pe toți cei împlicați în aceste proiecte. Suntem bucuroși că împreună reușim nu doar să ne respectăm misiunea ESG pe termen lung, ci să facem schimbări semnificative cu un impact pozitiv atât față de planetă, cât și în mediul social.