COVID-19 • Comunicare -Presa • Business info
Mediul de afaceri franco-român: dialog susținut cu autoritățile. Colaborare pentru redresarea economică și competitivitatea României
Cu prilejul Zilei Naționale a Franței, Camera de Comerț, Agricultură și Industrie Franceză în România a organizat luni, 13 iulie, o ediție specială a „Matinal Digital”, pentru a celebra parteneriatul economic dintre Franța și România, pentru a recunoaște angajamentul și succesul investitorilor francezi în România, precum și pentru a consolida dialogul cu autoritățile privind măsurile de sprijin în vederea redresării economice.
Întâlnirea a avut loc în prezența Premierului României, domnul Ludovic Orban, a Excelenței Sale, doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței la București și cu participarea a 300 de reprezentanți ai companiilor cu capital francez în România.
Relansarea economiei prin colaborarea dintre guvern și comunitatea de afaceri
Astfel, Grand Matinal Digital a celebrat parteneriatul economic dintre România și Franța, evocând disponibilitatea comunității de afaceri franco-române pentru a sprijini planul de relansare economică și investiții al Guvernului României - „Reclădim România”, care vizează toate sectoarele economice.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții comunității de afaceri franco-române au prezentat starea companiilor la ieșirea din criză, precum și principalele oportunități pe termen mediu, reafirmând totodată disponibilitatea de a colabora cu guvernul în contextul proiectului „Reclădim România”: pentru industria auto - Christophe Dridi, CEO Dacia Renault ; pentru sectorul marii distribuții - Ionuț Ardeleanu, CEO Auchan ; pentru sectorul financiar bancar și al asigurărilor- François Bloch, CEO BRD – Groupe Société Générale, pentru sectorul energetic - Eric Stab, CEO Engie Roumanie, pentru antreprenoriat și inovație - Grégoire Vigroux, Președinte La French Tech Bucharest, pentru sectorul agro-alimentar - Adrian Drăgan, Liderul Grupului de lucru Agricultură CCIFER și pentru sectorul sănătății Tatiana Popescu, Liderul Grupului de lucru Sănătate CCIFER. Industriile creative și filierele academice francofone au fost prezentate de către Hélène Roos, Consilier de cooperare și acțiune culturală, Director al Institutului Francez în România.
Comunitatea de afaceri franco-română apreciază susținerea autorităților române, care sunt deschise către colaborare, precum și soluțiile oferite de proiectul Reclădim România: „Ne-am exprimat disponibilitatea de a ne implica și de a ajuta la definirea, alături de autorități, a unor măsuri complementare de competitivitate care nu presupun costuri pentru bugetul de stat. O primă măsură pe care o recomandăm este măsurarea competitivității, de exemplu, folosind Indicele global de competitivitate al Forumului Economic Mondial, pentru a compara mai bine competitivitatea României cu cea a vecinilor săi, pentru a stabili obiective ambițioase și pentru a măsura progresul. Și, desigur, suntem disponibili pentru a ajuta cu expertiza noastră și a contribui la dezvoltarea economiei acestei țări frumoase care este România", a declarat François Coste, Președintele CCIFER.
În intervenția sa, Premierul Ludovic Orban a subliniat că „guvernul intenționează să sprijine o economie competitivă și bazată pe investiții și a salutat contribuția activă înregistrată până în prezent de companiile franceze din diverse sectoare de activitate din România (... ) ". Primul ministru Ludovic Orban a asigurat reprezentanții de afaceri francezi de întreaga disponibilitate a guvernului pentru consolidarea parteneriatului strategic franco-român, printr-un dialog constant și eficient.
« Aș dori să îi mulțumesc premierului Ludovic Orban pentru disponibilitatea constantă și deschiderea sa pentru dialogul cu întreprinderile, care este extrem de apreciată și care ne oferă oportunitatea de a discuta diferite subiecte și de a trasa piste de acțiune. După cum ați văzut, domnule Prim-ministru, companiile noastre sunt profund implicate în structura economică românească. Acestea au fost reziliente în timpul crizei (...). Avem companii reactive, care acoperă aproape întreg spectrul planului de stimulare al guvernului (...) care sunt gata să sprijine punerea în aplicare acestuia. Desigur, mizăm pe sprijinul statului pentru consolidarea parteneriatului, guvernul nostru (n.r. guvernul francez) fiind de partea companiilor care investesc", a declarat ES, Ambasadoarea Franței.
Prezența franceză în România, bilanțul relațiilor comerciale franco-române
Schimburile comerciale franco-române au ajuns la 8,5 miliarde de euro, Franța fiind al 6-lea furnizor al României și cel de-al treilea client al său. Franța se menține de mulți ani în topul principalilor investitori străini din România, fiind a 3-a sursă de capital străin în România.
Astăzi există în România peste 2.800 de companii cu capital majoritar francez. Sunt multe IMMuri dinamice si companii mari, cunoscute, lideri în sectoarele lor de activitate. Pe de alta parte, companiile franceze au adus României capital, au creat 125 000 de locuri de muncă directe și au o contribuție puternică la internaționalizarea și la creșterea în gamă a economiei românești. De asemenea, prin achizițiile lor, prin acordurile de producție, prin joint-ventures, investitorii francezi au contribuit la dezvoltarea companiilor cu capital autohton.