Sectoare &piete

Mediul bancar este aliniat puternic în tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de carbon

Sistemul bancar este o componentă vitală pentru întreaga activitate economică a unui stat. Principalele elemente care îl compun sunt : piețele financiare (piața monetară, piața de capital); intermediarii financiari (băncile, societățile de asigurări); infrastructura financiară (sistemele de plăți, casele de clearing). 

Băncile prezente în România sunt instituții financiare de credit care se ocupă de controlul și administrarea banilor, fie prin sistemele de creditare sau depozitare, fie prin intermedierea operațiunilor financiare. 

Politica monetară a țării este stabilită de BNR (Banca Națională a României) și de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), două instituții cheie care stabilesc rata dobânzilor de referință și emit bancnotele și monedele.  

Rezultatele bune obținute de bănci se datorează creșterii volumului creditării, eficienței sporite mai ales pe fondul digitalizării și reversării unor provizioane constituite în anii pandemiei când riscul era mai crescut.    

Mediul bancar este aliniat puternic în tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de carbon, creditarea verde făcându-se după îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, aliniate directivelor UE.  

Băncile din România sunt solide și bine capitalizate, indicatorul de solvabilitate a ajuns la 24,05% în luna iunie 2024, de trei ori peste minimul solicitat. Din perspectiva lichidității, indicatorii se plasează la niveluri confortabile și, în plus, structura bilanțieră a băncilor este orientată către active lichide. Indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate se situa la 286,05%, potrivit datelor BNR la luna martie 2024, în timp ce media europeană era de 167,1% în decembrie 2023. 

Anul 2023 a fost unul foarte bun pentru instituțiile de credit, cu maxime istorice pe mai multe paliere: cu profit record, de aproape 14 mld lei, peste cel din 2022, cu active ajunse la un nou maxim istoric, cu continuare a creditării, cu solvabilitate de peste 20% și cu lichiditate la cote ridicate, cu o rată de neperformantă în scădere, sub 3%.  

Sectorul serviciilor financiare și asigurări generează 1520 mil euro din total investiții realizate de Franța (10,5 mld euro). BRD Groupe Société Générale este una dintre cele mai mari bănci românești după: active, cotă de piață și și capitalizare la Bursa de Valori București.  

“Industria bancară, cu siguranță, a urmat acest trend și este un pilon extrem de important și un actor în dezvoltarea economiei românești. Dacă în anii ’90 erau câteva bănci, de stat sau cu acționari privați de care nu aș vrea să povestim acum, azi vorbim de un sistem solid, puternic, bine reglementat care reușește să finanțeze cele mai importante proiecte ale economiei în acest moment”, Flavia Popa, Secretar General BRD la podcast-ul CCIFER

În primele 7 luni ale anului 2024, volumul creditelor noi acordate de băncile din România se cifrează la 100,2 miliarde lei, în creștere cu  30% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Creditarea a fost creditelor neperformante a fost de 2,49% în iunie 2024, la o diferență redusă de media europeană care este de 1,9%. Băncile au suficientă marjă de manevră să crească creditarea pe baze sustenabile, toți indicatorii care indică stabilitatea, lichiditatea și reziliența fiind adecvați. 

Mediul bancar este reprezentat prin asociații de profil precum Asociația Română a Băncilor (ARB).  

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) publică trimestrial o analiză intitulată Tabloul de bord al riscului (Risk Dashboard) în care prezintă principalele vulnerabilități ale sectorului bancar european, identificate în funcție de evoluția unui set de indicatori de risc. 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !