Loic Menager, Business Unit South East Europe Leader Lidea

Avem nevoie de o perioadă de 5 - 10 ani între cercetare și comercializarea unui nou hibrid

Lidea are rădăcini în sud-vestul Franței din 1936. Cum a evoluat brandul? 

Lidea este o divizie a Grupului Euralis, creată în 1936 în sud-vestul Franței. În 1950 a fost lansată activitatea privind producerea semințelor, odată cu crearea primului program privat de cercetare dedicat porumbului și a primului parteneriat între o fundație americană de semințe și o companie europeană. De atunci, brandul a crescut prin investiții strategice în cercetare și dezvoltare (R&D), achiziția de noi tehnologii și extinderea piețelor. De-a lungul deceniilor, Lidea a devenit o companie europeană importantă, care își desfășoară activitatea la nivel internațional. Și-a extins portofoliul pentru a include o gamă largă de semințe multi specie. Lidea s-a concentrat pe inovarea genetică și pe noile tehnologii care vin în ajutorul fermierilor pentru a produce mai mult și mai bine. 

 

Sunteți astăzi una dintre companiile europene de top, producând semințe pentru diferite culturi la nivel internațional. Când a ajuns Lidea în România și ce s-a schimbat de atunci? Cum arată sectorul agro-industrial în prezent și cum contribuie agricultura actuală la dezvoltarea durabilă a țării? 

Lidea este prezentă în România încă din anul 2009. 

România este cea mai importantă țara privind dezvoltarea Lidea în Europa de Sud Est. Am construit o echipă de experți din domeniul agricol cu sediul în București, o stație de cercetare în Mircea Vodă și o fabrică în Brăila. Încă de la inaugurare, brandul a contribuit la îmbunătățirea randamentelor agricole prin semințe de înaltă calitate și tehnologii de ultimă oră. Sectorul agro-industrial din România a evoluat către mai multă mecanizare și digitalizare, iar Lidea a susținut această transformare prin furnizarea de semințe adaptate provocărilor climatice locale (toleranța la stresul hidric în special). 

În ceea ce privește dezvoltarea durabilă, compania dezvoltă soluții de sprijinire a fermierilor în îmbunătățirea practicilor lor și reducerea utilizării îngrășămintelor cu o gamă completă de covoare vegetale și a unei mai bune utilizări a pesticidelor, cum ar fi soluția Protect Sustain la rapiță sau utilizarea unui soi timpuriu care acționează ca o capcană naturală împotriva gândacului lucios. Și nu în ultimul rând, ne asigurăm să oferim răspunsuri la provocările de reglementare cu care se confruntă fermierii români, adaptând oferta la cerințele pe care trebuie să le respecte: diversitatea ofertei, covoare vegetale etc. 

 

Investiți anual în producerea de semințe de calitate pentru diferite tipuri de agricultură. Cum faceți aceste investiții și care sunt criteriile de care țineți cont atunci când vă decideți asupra unei linii de investiții? 

Cheia pentru noi este cunoașterea nevoilor fermierilor și sectoarelor agricole, evoluțiile acestora, luând în considerare factorii externi (schimbările climatice, evoluția pieței etc.). Foarte important este să putem anticipa deoarece avem nevoie de o perioadă de 5 - 10 ani între cercetare și comercializarea unui nou hibrid. 

Investim în fiecare an 13% din cifra de afaceri în cercetare și dezvoltare. Mai concret, Lidea deține cel de-al treilea program mondial pentru cultura de floarea-soarelui. Lidea deține și o genetică proprie la porumb (Tropical Dent), care, combinată cu alte surse genetice, face posibilă dezvoltarea unor hibrizi productivi și stabili chiar și în condiții de stres hidric. Deține și primul program european de cercetare pentru culturile de soia și sorg.  Pentru toate speciile, programele noastre de cercetare urmăresc îmbunătățirea producției, rezistența la boli, adaptarea la schimbările climatice și îmbunătățirea practicilor. 

 

Aveți parteneriate publice și private. În ce constau și cum contribuie acestea la activitatea departamentului R&D? 

Lidea este deschisă colaborării cu diferiți parteneri, publici sau privați. Confruntați cu diversele provocări din lumea agriculturii, suntem convinși că doar la nivel colectiv se vor găsi cele mai bune soluții. Trebuie să reușim să aplicăm cea mai bună expertiză în diferite domenii. De la selecția plantelor la robotică, de la biologia solului la sateliți, nimeni nu stăpânește complet tehnologiile. Dar nu pierdem din vedere obiectivul numărul 1... îmbunătățirea profitabilității și competitivității clienților noștri fermieri. 

Cum va evolua forța de muncă din agrobusiness în viitor? Cum integrați inteligența artificială în activitatea derulată? 

Agricultura este un sector care beneficiază de un flux semnificativ de inovații, în materie de utilaje, robotică sau soluții oferite de tehnologia digitală. Echipele noastre, de la cercetare la comercializarea semințelor, trebuie să se adapteze la evoluția rapidă a tehnologiilor la care fermierii au acces pentru a oferi cele mai potrivite soluții. 

De exemplu, Lidea integrează inteligența artificială în activitatea derulată prin selecție predictivă, în special pentru a analiza datele climatice, a monitoriza performanța culturilor și pentru a optimiza deciziile de selecție a semințelor. 

 

În fața amenințărilor climatice, ce măsuri luați și cum contribuiți la dezvoltarea agriculturii? 

Aplicăm măsuri proactive și inovează ca un răspuns la provocările climatice, dezvoltând hibrizi rezistenți la secetă. De asemenea, compania lucrează cu fermierii în vederea evaluării practicilor agricole, cum ar fi rotația culturilor, agricultura de conservare și agricultura de precizie, pentru a reduce impactul schimbărilor climatice asupra randamentului culturilor și a performanței economice. Cu oferta noastră, Lidea Sustain, oferim soluții agro-ecologice, cum ar fi mix-urile de covoare vegetale pentru a îmbunătăți calitatea solului și oferte adaptate pentru a conserva producțiile viitoare sau pentru a ne asigura că fiecare cultură captează cantitatea potrivită de carbon. 

 

Care sunt amenințările și provocările pentru agricultură în următorii ani?  

Principalele amenințări la adresa agriculturii includ schimbările climatice, lipsa de apă, degradarea terenurilor și modificarea reglementărilor de mediu. Lidea se pregătește pentru aceste provocări concentrându-se pe dezvoltarea unor hibrizi rezistenți și contribuind la practici agricole durabile. Presiunile economice, cum ar fi creșterea costurilor inputurilor și volatilitatea prețurilor culturilor, sunt, de asemenea, provocări majore cu care se va confrunta agricultura. 

 

În ce comunități sunteți activ și cum arată programele pe care le implementați pentru a sustine societatea? 

CCIFER este una dintre comunitățile în care Lidea este activă, fiind parteneri în diferite proiecte desfășurate de-a lungul anilor de când suntem membri în comunitatea de business franco-română. O altă comunitate importantă pentru compania noastră este cea a cooperativelor din sectorul vegetal, precum si diverse comunități ale asociațiilor de fermieri.  

La nivel de grup contribuim la dezvoltarea agriculturii durabile, în toate regiunile noastre. Pentru a face acest lucru, ne concentrăm pe inovare și consultanță. Acțiunile noastre ajută la creșterea veniturilor fermierilor și consolidarea performanței activităților noastre. Credem cu tărie că diversitatea în ceea ce privește angajații și membrii noștri este un atu care stimulează inovația, întărește dinamismul regiunilor noastre și contribuie la dezvoltarea unui ecosistem responsabil din punct de vedere social.  

Un pilon important îl reprezintă siguranța angajaților, de aceea anual dedicăm 2 săptămâni unui program de pregătire si conștientizare a siguranței și securității în muncă. La nivel local investim constant în facilitățile industriale pe care le deținem în România, în construirea unui mediu sigur pentru angajații noștri, controlul sustenabil al deșeurilor. Toate acestea pentru a susține economia locală, pentru a crea noi locuri de muncă și pentru a răspunde nevoilor fermierilor din România, dar și din Europa de Sud-Est. 

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !