Irina Munteanu, Director Financiar Veolia România & Director General Veolia România Soluții Integrate (VRSI)

În localitățile în care mergem suntem preocupați de îmbunătățirea calității vieții, de apă, energie și chiar și de alte soluții de mediu. Ne place să lăsăm ceva în urma noastră

De câți ani este prezentă Veolia în România?  

Suntem aici din anul 2000, primul contract semnat a fost în Ploiești și după aceea, în același an, în București. La momentul respectiv a fost semnat un contract de concesiune pentru 25 de ani și în Ploiești și în București. 

Ceea ce a reușit să facă Veolia în toată această perioadă, este să îmbunătățească nivelul de viață al cetățenilor prin serviciile esențiale pe care le furnizează.  

În anul 2000, în momentul în care noi am preluat contractul de concesiune pentru București, randamentul rețelei – apa pe care noi o facturăm, adică raportul dintre apa facturată și apa produsă – era undeva la 45%. Deci 55% din apa produsă se pierdea undeva pe drum. 

Astăzi, în urma investițiilor pe care le-am făcut, în București ne referim la peste 700 de milioane de euro investiți în sistemul de alimentare cu apă și canalizare, randamentul rețelei este aproape de 80%. Iar acest randament este undeva în media capitalelor din Uniunea Europeană. Este o medie, având în vedere mărimea Bucureștiului.  

De asemenea, în Ploiești am semnat contractul pe 25 de ani, a fost un contract foarte bun, satisfacția clienților este foarte mare, peste 98% din clienții noștri sunt mulțumiți de serviciile noastre și, chiar în acest an, ne mândrim că am reușit să prelungim contractul pentru 12 ani, până în anul 2037, oferind ploieștenilor, în primul rând o soluție, pe lângă altă investiție, la stația de epurare.  

Ceea ce încercăm să facem este să ne adaptăm pe zi ce trece standardelor din ce în ce mai sofisticare și mai pretențioase. Nivelul de pretenție al clienților crește de la o zi la alta, iar noi încercăm să fim din ce în ce mai buni.  

Vrem să ne aliniem și obiectivelor UE. Acest lucru înseamnă că în ceea ce privește furnizarea de apă și canalizare, vizăm trei obiective majore:  

Să putem oferi soluții pentru o epurare conformă, ceea ce înseamnă că apa care iese din stația de epurare să fie o apă conformă și să meargă mai departe în natură. Un al doilea indicator este legat de randamentul rețelei, legat de raportul dintre apa facturată și apa produsă.Iar al treilea indicator, este rata de acoperire. Aici ne referim la 100% rată de acoperire pentru serviciile de apă și 98% pentru serviciile de canalizare.  

Asta înseamnă că cetățeanul poate să aibă acces la apă și canalizare oriunde se află într-o localitate.  

Ce am mai făcut în ultimul an, a fost să prelungim și contractul de concesiune la Otopeni. Acolo am oferit o soluție pentru modernizarea și construirea unei stații de epurare pentru cetățenii din Otopeni. Am reușit să obținem toate autorizațiile necesare și să punem, ca să spun așa, prima sapă.  

În aeroportul Otopeni oferim servicii de operare și mentenanță pentru sistemul de alimentare cu apă și canalizare. Am semnat un contract pentru o perioadă de 5 ani. Asta dovedește că avem clienți mulțumiți și ne dau credit să continue cu noi pe mai departe.  

Noi oferim servicii complete, de la proiectare, execuție,  operare, mentenanță. Pe termen lung, nu doar să construim ceva și să plecăm. Vrem ca acolo unde ne ducem să stăm pentru o perioadă lungă de timp și asta presupune un efort suplimentar din partea noastră. Pentru că trebuie să îl convingem pe client că serviciile pe care le oferim sunt servicii bune.  

 

Sunteți aici ca să nu plecați. Mă întorc la zona de investiții, pentru că sunt 24 de ani de când Veolia a venit în România și, dacă ne uităm la fotografia globală, investițiile făcute de Franța în România, care sunt undeva la 10,5 mld de euro, sectorul industriei, unde intră și energia, generează undeva la 40%. Așadar, pentru că povesteai de investițiile făcute, aici sunt, se văd în aceste cifre. Aș vrea să povestim despre investițiile în capitalul uman pe care cu siguranță le-ați făcut și le faceți în continuare. Cum vezi în viitor profilul unui candidat care alege să dezvolte o carieră în domeniul vostru de activitate. Pentru că vorbim de resurse esențiale ale vieții.  

Așa este. Aș putea spune că pentru a lucra pentru o companie ca Veolia care lucrează cu apa și energia, poate nu este palpitant, dar este provocator.  

Angajații noștri sunt alături de noi de foarte mult timp. Iată-mă și pe mine, de aproape 16 ani în aceeași companie, am evoluat mult, am crescut, am trecut prin mai multe poziții, amintite la început.  

Recent, am făcut un master în hidrotehnică și ingineria mediului care mi-a permis să preiau și rolul de director general pentru această companie, Veolia România Soluții Integrate. Eu am evoluat frumos. Există o preocupare majoră pentru angajații Veolia prin multe programe pe care noi le punem la dispoziție.  

Pe lângă beneficiile pe care le acordăm, avem platforma de e learning, cu peste 550 de tipuri de cursuri. Investim în asociații și în parteneriate cu diverse asociații, încă din stadiul gimnazial.  

Avem parteneriat pentru Career Bus, adresat elevilor de gimnaziu. Îi aducem în stațiile noastre de potabilizare a apei, la sediile noastre, și le arătăm ce ar presupune o meserie la Veolia, pentru ca atunci când ei termină o facultate sau un liceu, să își dorească să vină alături e noi. Avem parteneriat în sistemul dual de învățământ. Le asigurăm tot confortul elevilor timp de 3 ani, practic ei sunt parte din familie. Cum știți, legislația nu ne poate obliga ca ei să se angajeze după ce termină studiile în cadrul companiei noastre, însă noi îi facem să iubească această meserie.  

Le asigurăm tutori, practică, astfel încât, atunci când termină școala să își dorească să fie alături de noi. Pe lângă aceasta, ne ducem mai departe către facultate, unde avem parteneriate cu facultăți de profil. Sunt oameni ca și mine care stau de mult timp în companie și iubesc în continuare ceea ce fac.  

 

E foarte important ceea ce ai spus. Că ajung să își iubească meseria. Astfel, ai acoperit și ultimul subiect, cel al responsabilității sociale, ceea ce faceți în comunități, iată, învățământul dual, aplecarea către tineri și către elevi, în principal. Unde mai ajungeți în țară, în ce regiuni și ce faceți în comunități? 

Facem foarte multe, voi da câteva exemple. Oferim soluția GeoExchange – încălzire, răcire și oferirea de apă caldă prin energia solului. Luăm energia din sol cu ajutorul unor sonde sau a unor pompe de căldură, care au rolul de a asigura încălzirea, răcirea și apa caldă în locuințe.  

Oferim soluții complete pentru acest tip, asigurând proiectare, execuție, operare și mentenanță, asigurarea de garanții pe o perioadă lungă de timp.  

Ajutăm dezvoltatorii de locuințe să asigure standardul nZEB și, bineînțeles, să obțină și facilități pe baza acestui standard.  

Nu ne oprim doar la dezvoltatorii imobiliari. Putem oferi acest tip de soluții orașelor mai mici sau mai mari, ținând cont, poate, că în unele localități, rata de conectare a imobilelor la o soluție centralizată de încălzire nu este așa de mare. Putem să venim cu soluții punctuale, acolo unde este cazul și să oferim acest tip de soluție cu energia solului.  

Partea de biodiversitate este o componentă foarte importantă. Avem sit-uri în București, iar audit-urile pe care le-am făcut ne-au indicat clar care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinim ca acele sit-uri să fie protejate din punct de vedere al biodiversității. Avem un video public pe site-ul nostru în care explicăm ce trebuie să facem ca să protejăm mediul. 

Am lansat către elevi, viitorul țării noastre, o olimpiadă, „Natura între ape”. Anul trecut am avut 600 de participanți, iar anul acesta, alți 1000. Este o olimpiadă a biodiversității. Mulți elevi, de la clasa I până la clasa a VII-a (pentru că în clasa a VIII-a aveau alte preocupări) au participat la această olimpiadă, au învățat despre biodiversitate împreună cu profesorii lor de biologie și au participat la acest concurs. Au fost mulți profesori implicați, pentru că există această preocupare.  

Așa cum îmi place să spun, dacă înainte, când am început eu să lucrez, oamenii erau preocupați de profitul unei companii, astăzi, tinerii care se angajează se întreabă ce face acea companie pentru comunitatea pentru care lucrează și care este aportul.De aceea, tinerii sunt din ce în ce mai preocupați de tot ce înseamnă sustenabilitate și mediu înconjurător. Am vrea să lansăm această olimpiadă și la nivel național, nu doar în București.  

Pentru a concluziona cu ce facem la Veolia, da, ne preocupă sustenabilitatea. În localitățile în care mergem suntem preocupați de îmbunătățirea calității vieții, de apă, energie și chiar și alte soluții de mediu.  

Ne place să lăsăm ceva în urma noastră.  

Rețin un mesaj – cu Veolia poți ajunge olimpic. Un mesaj cu care plec.  


Cu o vastă experiență în domeniul consultanței fiscale, precum și competențe remarcabile în standardele internaționale de raportare financiară, contabilitate financiară și audit financiar, dar și cu studii specializate în Franța și SUA, Irina Munteanu s-a alăturat echipei Veolia România în 2008. În iulie 2013, a preluat rolul de Chief Financial Officer, o poziție pe care o ocupă și în prezent. Mai mult decât atât, începând cu octombrie 2022, a preluat funcția de Director General la Veolia România Soluții Integrate (VRSI). 

În calitate de Director General, Irina Munteanu dezvoltă și supervizează strategia companiei, stabilește și coordonează obiectivele de afaceri și se asigură că acestea sunt implementate în direcția dorită. De asemenea, este responsabilă pentru promovarea valorilor, misiunii și viziunii organizației. Profesionalismul și performanțele excepționale ale Irinei Munteanu au fost recunoscute de industrie printr-o serie de premii valoroase. De asemenea, a fost numită coordonatoarea proiectului „One Veolia Project România", cea mai amplă inițiativă de transformare organizațională care a implicat toate entitățile Veolia din România. 

Despre Grupul Veolia 

Cu peste 170 de ani de experiență, Grupul Veolia  este lider mondial în furnizarea de servicii esențiale – gestionarea apei, a resurselor de energie şi a deșeurilor. Prin intermediul acestor trei activități complementare, Veolia contribuie astfel la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea resurselor disponibile și la refacerea acestora. Compania implementează tehnologii de ultimă generație și contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților și a industriilor în toate regiunile în care operează.  

Plus d'actualités

Actualitatile membrilor

Habitat for Humanity Romania

Redirecționează 20% din impozitul pe profit către Habitat for Humanity România și pune tu piatra de temelie pentru copiii care au nevoie de o locuință

Noi membrii

British Football School

British Football School aduce antrenamente performante de fotbal în România, astfel încât copiii din București pot fi instruiți în “stilul britanic”!...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !