COVID-19 • Comunicare -Presa • Business info
#flashinfo, 7 iulie. Care sunt perspectivele relansarii post-covid in Europa Centrala?
Marti, 7 iulie, Camerele franceze de Comert din Ungaria, Polonia, Romania si Cehia au organizat un webinar pentru a dezbate asupra perioadei post-Covid si a perspectivelor pe termen mediu.
Invitati: reprezentantii celor 4 Camere de Comert franceze la nivel international, directorii generali ce reprezinta importanti investitori francezi in PECO :
Roland Bourgeois, Saint Gobain PAM
Jerome Cadiou, Capgemini
François Coste, Groupama Asigurari
Jean François Fallacher, Orange Polska
Moderator : Fabrice Martin, jurnalist
Situatia actuala si perspectivele relansarii economice
RC : Impactul asupra PIB-ului reprezinta o scadere de 8-9%. Perspectivele unei reveniri in 2021 ne arata ca o crestere economica este posibila, insa fara a compensa in intregime pierderile din 2020. Statul ceh a pus in aplicare masuri importante (somajul partial, felxibilitatea orelor de lucru etc.), ceea ce a ajutat anumite companii. Industria auto a fost cel mai mult afectata.
Ungaria : Sectorul automobil a fost de asemenea afectat. Intre timp, exista industrii ce functioneaza bine, cum ar fi industria farmaceutica. Scaderea PIB-ului este semnificativa si va fi dificil sa recuperam. Va fi nevoie de mai multi ani pentru a reveni la PIB-ul din 2019.
Polonia : Previziunille nu sunt tocmai pozitive, cresterea economica din 2019 va reveni probabil in 2021.
Romania : Autroitatile au gestionat foarte bine criza sanitara. Inainte de pandemie am inregistrat cea mai mare crestere a PIB-ului din UE. La ora actuala anticipam o reluare riguroasa a activitatilor, in ciuda scadrii PIB-ului cu 5-6%, ceea ce este un semn bun. Am avut ajutoare din partea statului pentru a sprijini companiile si prezervarea locurilor de munca : amanarea incasarii impozitelor, taxelor si contributiilor, organizarea de moratorii privind rambursarea imprumuturilor (pana la 9 luni), accelerarea rambursarii datoriilor din partea statului catre companii.
Efectele crizei asupra somajului
Ungaria : Multe companii utilizeaza ajutoarelel propuse de guvern (somaj tehnic etc.), mai ales felxibilitatea programului pe o perioada de pana la 18 luni. Cele mai multe pierderi s-au inregistrat in sectorul turismului, dar relansarea economica probabil va ajuta la redresarea situatiei. Flexibilitatea pietei muncii ar trebui sa permita recuperarea pierderillor locurilor de munca in trimestrele urmatoare. Nu vom avea o scadere anticipata a salariilor.
Polonia : Cresterea somajului este destul de sensibila. In ceea ce priveste companiile, exista o mare dificultate in a gasi forta de munca in 2019, in toate sectoarele, mai ales in turism si retail. Cu toate aceste, exista o prezenta importanta de forta de munca ce provine din Ucraina pe piata muncii. Din cauza masurilor de izoare, multe companii au pus in aplicare masuri drastice privind salariatii, 45% din companii au incetat sa mai angajeze, 15% au redus salariile cu pana la 50% si au anulat bonusurile, iar 15% din companii au facut concedieri. Am trecut de la o piata « a angajatului » la o piata « a angajatorului ».
Romania : Spre deosebire de Polonia, in Romania exista foarte putina imigratie. La intrarea in criza, piata muncii prezenta déjà un defiict cronic, ceea ce a generat inflatia salariilor. Cu toate acestea, criza sanitara va contribui la echilibrarea pietei muncii din sectorul privat. Totusi, exista sectoare ce au fost puternic afectate si industrii care au primit un dublu soc (cerere si oferta). In domeniul informaticii situatia era deja tensionata iar criza a amplificat acest lucru. Dar, am pus in aplicare masuri pentru prezervarea locurilor de munca, pentru a putea iesi cu bine din aceasta criza. Nu vom avea o scaderea a salariilor, deoarece deja sunt destul de mici, in comparativ cu media europeana, salariul mediu este 680 de euro. Deci, este nevoie de o convergenta la nivelul UE, pentru a evita plecarea in strainatate a romanilor. De asemenea, acest lucru va permite companiilor sa isi creasca competitivitatea.
Cehia : Inainte de criza, rata somajului era destul de mica, doar 2%, insa aceasta a crescut, pana la 4%. Am avut o inghetare a recrutarilor si a cresterii salariilor, dar ne asteptam la o revenire la normal in 2021. Cu toate acestea, 40% din companii au declarat o inghetare a investitiilor. Vom avea dificultati in a gasi din nou angajati, dar trebuie sa urmarim evolutia situatiei in urmatoarele 4 luni. Momentan, pe piata muncii avem mai multi candidati calificati. Exista inca sectoare ce vor continua sa sufere anul viitor, in ciuda ajutoarelor primite din partea statului. Sectorul turismului este cel mai important, si a fost si cel mai mult afectat. Cea mai mare ingrijorare o prezinta sectorul constructiilor, daca un posibil mini val de concedieri va reaparea in lunile ce urmeaza. In ultimii ani salariile au crescut, insa astazi vedem o inghetare a acestora si a bonusurilor, mai ales in sectoarele cel mai puternic afectate de criza. Rata somajului este foarte mica, aproape in toata tara. Intr-o situatie cum este cea de astazi, companiile au interesul de a pastra cei mai buni angajati, deci nu anticipam o scadere a salariilor, dar nici o crestere pentru anul viitor.
Euro – un handicap sau o oportunitate pentru relansarea economica ?
Romania : Romania nu a adoptat inca moneda unica, insa LEUL beneficiaza de o buna stabilitate in raport cu EURO. Cu o Banca Nationala ce este independenta, Romania are o buna credibilitate la nivel international. Anticipam o adeziune la euro in 2026, deoarece Romania inca nu indepineste criteriile din tratatul de la Maastricht.
Cehia : Coroana ceha devine tot mai puternica in ultimii ani iar criteriile pentru adoptarea monedei unice sunt deja indeplinite, banca nationala controleaza bine situatia. Adoptarea monedei unice este o probema de ordin politic, este o agenda politica, si nu una economica. Companiile sunt pregatite pentru trecerea la euro.
Slovacia a trecut la euro acum cativa ani si comparand economiile, nu putem sa spunem ca euro a determinat cresterea economica, nu exista inca argumente pro sau contra in privinta adoptarii euro.
Ungaria : Pentru Ungaria trecerea la euro este de asemenea o decizie politica. In contextul actual, mondea nationalal reprezinta un avantaj deoarece rata de schimb reprezinta un instrument de competitivitate. Intr-un viitor apropiat, nu vad de ce am renunta la acest instrument. Interdependenta celor patru economii este foarte puternica iar odata ce una dintre acestet tari va trece la euro, este foarte probabil sa avem un efect de domino, insa nu intr-un context post-Covid.
Polonia : Adoptarea monedei unice in viitorul apropiat nu reprezinata un subiect de actualitate.
Relocalizarea in Europa – care sunt avantajele?
Cehia: Angajatii din Europa sunt bine conectati la internet iar telemunca a fost posibila inca de la inceputul crizei sanitare, ceea ce a reprezentat un avantaj competitive in raport cu celelalte continente. In Cehia, digitalul si cybersecuritatea sunt sectoare ce au cunoscut o crestere importanta, o relocalizare este posibila insa trebuie facuta inteligent. Sunt discutii in curs pe acest subiect, mai ales pentru sectoarele strategice - energia electrica si pharma - ce prezinta o puternica dependenta de China.
Polonia : In Europa exista o constientizare a dependentei fata de Asia, deoarece in ultimele luni au fost blocaje din punct de vedere logistic, din cauza normelor sanitare. Aceasta reprezinta o oportunitate pentru tarile noastre pentru relocalizarea fabricarii anumitor bunuri, mai ales in sectorul sanatatii.
Romania : Dacian Ciolos, fost Prim Ministru al Romaniei si liderul grupului Renew Europe, ne spunea ca in negocierile privind alocarea ajutoareor din planul de relansare pe patru ani exista trei axe principale : transferul digital al Europei, tranzitia ecologica si rezilienta europeana in scopul de a nu mai depinde de Asia sau de Statele Unite in ceea ce priveste produsele startegice. Pentru aceasta, Romania este bine plasata, din punct de vedere geografic, fiind bogata in subsoluri si avand o populatie importanta de aproape 19 milioane de locuitori, al caror nivel de viata este in curs de crestere. In plus, putem observa inovatia din domeniul robotizarii proceselor de productie.
Ajutoarele din partea UE
Polonia : Decarbonizarea energiei este un subiect important, aceasta este o axa majora.
Cehia : Digitalizarea si automatizarea industriilor.
Ungaria : Digitalizarea este necesara si este in curs de dezvoltare.
Romania : Programele de infrastructura, tranzitia ecologica si modrnizarea portului Constanta.
Relansarea economica – ce efecte?
Polonia: Urmatoarele doua trimestre vor fi foarte dificile, suntem optimisti pentru anul 2021.
Ungaria : De asemenea optimisti, in ciuda numeroaselor incertitudini. Companiile vor avea doua trimestre dificile, dar nu anticipam un scenaru catastrofal pentru anul 2021.
Romania : Relansarea economica este in urs, pentru anul 2021 prevedem o crestere a PIB-ului de 7-8%. In cazul unui nou val, nu prevedem un lockdown.
Cehia : Suntem optimisti, cu ceva retineri pentru sectorul turismului si al constructiilor, ce poate fi afectat de telemunca.
Urmariti redifuzarea conferintei aici.