Comunicare -Presa • Business info
#flashinfo, 31 martie. Linii de finantare pentru companii
In aceasta perioada, atat companiile mari, cat si IMM-urile au nevoie de sprijin financiar pentru a-si diversifica activitatea si pentru a dezvolta noi competente angajatilor. Va invitam sa consultati cateva linii de finantare disponibile in acest moment:
Finantari pentru angajatii disponibilizati
Toate statele membre, inclusiv Romania, pot apela la ajutoare din Fondul european de Ajustare la Globalizare, un instrument special creat pentru a sustine sectoarele afectate de concedieri semnificative. Atunci cand intr-o perioada scurta de timp, cel putin 500 de lucratori ai unei companii sau dintr-un sector, sunt disponibilizati, statul membru poate organiza programe de ajutorare a acestora, solicitand pentru acestea finantare din cadrul Fondului European de Ajustare la Globalizare. Aceste programe pot include actiuni de formare si reconversie profesionala, orientare profesionala, consiliere, mentorat sau alte masuri speciale. În plus, se pot oferi si sume de pana la 15 000 Euro pentru încurajarea activitatilor independente de catre persoanele disponibilizate. Sursa si mai multe detalii aici.
Sprijin financiar pentru a face fata crizei COVID-19
Comisia Europeana intentioneaza sa puna la dispozitia Statelor Membre pana la 25 de miliarde de euro pe termen scurt pentru a atenua repercusiunile economice ale crizei COVID-19. O parte din acesti bani vor fi folositi în cadrul programelor de finantare cu fonduri europene deja existente in Statele Membre. Sumele vor putea fi folosite în domenii precum flexibilizarea conditiilor de munca si alte masuri de pe piata muncii, precum si în sectorul sanatatii si în alte sectoare afectate în special de situatia actuala. Sursa si alte detalii aici
Horizon 2020: EIC Accelerator - Apel pentru afacerile inovatoare
Perioada de depunere: cut-off - 19 mai 2020 si 7 octombrie 2020.
Finantarea: intre 500 mii si 2,5 milioane euro (finantare 70%) + 15 milioane de euro în equity.
Se finanteaza produse inovatoare, scalabile la nivel european/ mondial, „close to market”. Activitatile eligibile: prototiparea, miniaturizarea, scalarea, proiectarea, verificarea performantelor, testarea, demonstrarea, dezvoltarea liniilor-pilot,; validarea pentru replicarea pe piata, inclusiv alte activitati menite sa aduca inovarea în pregatirea si maturitatea investitiilor pentru absorbtia pietei.
Sursa si alte detalii aici.
Horizon 2020: Fast Track to Innovation (FTI)
Perioada de depunere: cut-off - 9 iunie 2019 si 27 octombrie 2020.
Finantarea: maxim 3 milioane de euro (finantare: 70% pentru companiile cu profit, 100% pentru companiile non-profit). Se finanteaza consortii care cuprind între trei si cinci entitati juridice, stabilite în cel putin trei state membre diferite ale UE sau ale statelor asociate Orizont 2020. Activitatile finantate pot fi: Pilotarea, Testul, Validarea sistemelor în conditiile de lucru din lumea reala, Validarea modelelor de afaceri, Cercetarea pre-normativa si stabilirea standardelor. Sursa si alte detalii aici.
Programul AAL (Active Assisted Living)
Termen depunere: 22 mai 2020.
Finantarea disponibila: daca liderul de proiect este din Romania - 250.000 euro; daca entitatea din Romania este partener in proiect - 200.000 euro. Se finanteaza proiecte de colaborare inovatoare, transnationale si multidisciplinare ce au in vedere produse/ servicii IT&C dedicate „active ageing” (imbatranirii active) si programelor de „assisted living” (trai asistat). Domeniile AAL includ solutii pentru Active Living, cum ar fi în munca si formare, dezvoltare abilitati, pentru informare si comunicare, solutii în domeniul sanatatii si îngrijirii, al vietii si al constructiilor, al mobilitatii si al transportului, sigurantei si securitatii. Sursa si alte detalii aici.
Programul Operational Regional Axa Prioritara 2- Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii Prioritatea de investitii 2.2 -Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor (sesiune relansata pentru regiunile SE, Sud Muntenia si SV).
Proiectul vizeaza realizarea de investitii in active corporale si necorporale pentru crearea unei unitati noi (punct de lucru), extinderii capacitatii unei unitati existente sau diversificarea activitatii. Valoarea finantarii nerambursabile este de minim 200 000 EUR si maxim 1 mil EUR, iar procentul de finantare nerambursabile 70 %pentru companii mici si 60% pentru companii medii, Minimis 90%.
Componentele unui proiect pot fi: construirea sau extinderea unui spatiu de productie servicii, dotarea cu echipamente, instalatii, utilaje (mijloace fixe), achizitionarea de active necorporale (licente, brevete, aplicatii e commerce), alte componente internationalizare certificari/recertificari de produse, procese, sisteme de Management. Sursa si detalii aici
Programul Operational Capital Uman – 3.12. Competente digitale pentru angajatii din intreprinderi mari
Pentru a fi eligibila, compania mare trebuie sa aiba minim 1 an de activitate in Romania in unul din sectoarele prioritare respectiv Industria auto si componente, TIC, industrii creative, Procesarea alimentelor si a bauturilor, Lemn si mobile, Textile si pielarie, Turism, Sanatate si produse farmaceutice, Energie si management de mediu, Bioeconomie ( silvicultura, pescuit si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologii constructii, fabricarea materialelor de constructii, distributie.
Activitatile proiectului se pot implementa in una sau mai multe regiuni (sediu sau puncte de lucru
ale companiei aplicant) din tara, mai putin Bucuresti Ilfov, iar grupul tinta minim/proiect (de la nivelul unei singure entitati juridice trebuie sa fie de minim 75 de persoane, angajati ai companiei pe orice pozitie/tip de job, mai putin cei care au loc de munca si lucreaza in Bucuresti-Ilfov.
Valoarea maxima a unui proiect poate fi de 500 000 euro cu finantare nerambursabila de 50%, adica 250 000 euro. Sursa si mai multe detalii aici.
Programul Operational Capital Uman - Finantare pentru training pe IT si competente digitale –IMM
Aplicantul sau partenerii pot fi: organizatii patronale, asociatii de întreprinderi, persoane juridice constituite in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr 26 din 2000 cu privire la asociatii si fundatii, Camere de Comert si Industrie, care pot aplica în calitate de beneficiari unici sau în parteneriat cu alte entitati relevante (de exemplu organizatii sindicale sau/si furnizori de formare profesionala).
Activitatile proiectului se pot implementa in una sau mai multe regiuni din tara mai putin Bucuresti Ilfov, iar grup tinta minim/proiect este de 250 de angajati cu contract individual de munca, cu norma întreaga sau cu timp partial, ce provin din IMM uri care si desfasoara activitatea principala sau secundara într unul din sectoarele economice prioritare.
Valoarea maxima proiect 1 000 000 euro cu grant de pana la 100%. Sursa si mai multe detalii aici.
Fonduri norvegiene SMEs’ Growth
Finantare: intre 200.000 euro si 2 milioane de euro, termen de depunere : 28 mai 2020
Rata de cofinantare este variabila (în functie de regiune de dezvoltare si tip de ajutor): minimum 10% contributie nerambursabila (pentru IMM-urile din Bucuresti) - maximum 70% (pentru regiunile mai putin dezvoltate). Se acorda finantari in trei domenii: Green Industry Innovation (buget 11, 06 milioane euro), Blue Growth (buget 3,7 milioane euro) si IT&C (buget 3,7 milioane euro).
Sursa si mai multe detalii aici.
Finantari nationale
- Ministerul Economiei – Se doreste lansarea Programului de micro-industrializare, cu granturi de pana la 200.000 de euro. Detalii aici.
- Ministerul Finantelor Publice - Schema ajutor de stat: Hotarare de Guvern nr. 807 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, cu depunere continua, pana pe 31 decembrie 2020. Valoarea totala a unui proiect de investitii trebuie sa fie de minimum 4,5 milioane lei. Sursa si detalii aici.
Daca sunteti interesati in mod special de un program de finantare, expertii din Grupul de lucru Finantari Europene al CCIFER va stau la dispozitie pentru detalii suplimentare. Ne puteti contacta la adresa : ccifer(@)ccifer.ro