COVID-19  •  Comunicare -Presa  •  Business info

#flashinfo, 27 mai. Facilități de la plată a chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență

Piața chiriilor a fost impactată de starea de urgență și cea de alertă. Astfel, mulți dintre chiriașii intrați în somaj tehnic sau chiar concediați s-au regăsit în impasibilitatea achitării chiriei. În aceași situație se regăsesc și o parte din societăți care au fost grav afectate de criză economică provocată de covid-19, care s-au regăsit în imposbilitatea onorarii chiriei. Mai multe detalii aici

În acest context, Parlementul a votat o lege care urmărește să vină în sprijinul celor impactați. Aceasta prevede amânarea plății chirilor precum și impunerea unui cadru care favorizează atât proprietarii cât și locatorii, astfel aceasta incită la scăderea chiriilor printr-un mecanism de diminuare/eliminare a impozitului rezultat din aceste încasări.

În ceea ce provește amânarea plății chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe, pot amâna la cerere, fără plată de dobânzi și penalități, locatarii: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență,

Plata chiriei în situațiile mai sus menționate va fi achitată de către organul fiscal competent în contul locatarilor.

Pentru a beneficia de această facilitate propietarul imobilului va face o cerere însoțită de contractul de închiriere, act adițional între proprietar și chiriași la contract care va conține următoarele:

  • acordul părților pentru amânarea chiriei;
  • durata perioadei de amânare a plații;
  • suma aferentă acestei perioade;
  • date de identificare ale locatorului și locatarului;
  • datele contulului bancar al locatorului în care se face plata de către organul fiscal teritorial competent;
  • orice fel de act doveditor care atestă imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată.

Valoarea maximă a chiriei suportată este de 10 000 lei pentru operatorii economici și maxim  2 000 pentru persoanele fizice.

Eliminarea/Diminuarea temporară a impozitelor pe veniturile din închiriere

În anul 2020 veniturile obținute din contravaloarea folosinței bunului imobil nu intră în plafonul de calcul anual în situația în care proprietarul a redus cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de aceste prevederi este cea pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinței bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit şi ai celor care datorează impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obținute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar în proporție de 80% din valoarea lor.

Contribuabilii care beneficiază de aceste prevederi sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinței bunului imobil cu cel puțin 20% față de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

Observăm astfel impunerea unui mecanism care vine în sprijinul categorilor afectate de către criza actuală. Puteți consulta actul legislativ adoptat aici.

Plus d'actualités

Noi membrii

British Football School

British Football School aduce antrenamente performante de fotbal în România, astfel încât copiii din București pot fi instruiți în “stilul britanic”!...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !