ECONOS, partenerul sustenabil al Galei CCIFER

Cum pot contribui participanții la reducerea amprentei de carbon?

Ne-am luat un angajament la nivelul întregii comunități franco-române, de a contribui sistematic la tranziția către o economie mai verde. Pentru aceasta, e nevoie să înțelegem cât mai bine cele mai importante surse de poluare, dar și de a găsi soluții din timp ca să diminuăm impactul.

În 2022, CCIFER, cu ajutorul start-up-ului ECONOS, a realizat un bilanț al amprentei de carbon al Galei CCIFER, un eveniment cu o complexitate aparte și cu un conținut extrem de diversificat, organizat pentru un număr de peste 500 de persoane.

Aproximativ 9,4 tone de CO2 au fost degajate pentru producția evenimentului propriu-zis, în special pentru transport și mâncare. Anul acesta, cu ajutorul recomandărilor din partea ECONOS, ne dorim să implicăm participanții în reducerea amprentei de CO2, oferindu-le alternative sustenabile la principalele surse de emisii de gaze cu efect de seră.

Gala CCIFER 2023 a generat cu 31,7% mai puține emisii de CO2 față de ediția de anul trecut

Anul acesta, Gala CCIFER a emis 6.460 kg CO2, cele trei surse de emisii fiind reprezentate de consumul de alimente, călătoriile cu avionul și deplasările cu autoturismul.

Vă invităm să parcurgeți rezultatele amprentei de carbon realizată de ECONOS și să descoperiți ce a făcut posibilă reducerea emisiilor de CO2:

Consumul de alimente, cea mai importantă sursă de emisii în 2022

Bilanțul de carbon 2022 al Galei CCIFER realizat de ECONOS a permis identificarea principalelor surse de emisii de gaze cu efect de seră pentru a le reduce. Cea mai importantă sursă de emisii în 2022 a fost consumul de alimente, care a reprezentat 36,92% din emisiile Gala. Această cifră este foarte mare din cauza cantității mari de meniuri pe bază de carne consumate în timpul evenimentului. 480 din cele 500 de meniuri de la Gală au fost pe bază de carne, în timp ce doar 20 dintre acestea au fost vegetariene. Deși cea mai bună opțiune pentru a vă reduce amprenta de carbon este să treceți la o dietă vegană, știm că acest angajament este încă prea dificil de luat pentru unii participanți. Astfel, am comparat-o cu o altă carne, cea de pui, pentru a evidenția cât de mult trebuie evitat consumul de carne de vită.

Cercetările din domeniul agroalimentar au evidențiat faptul că producția de carne de vită generează emisii semnificative de dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră, contribuind astfel la încălzirea globală. Pentru că diferența este foarte mare în comparație cu alte tipuri de carne, consumul acesteia ar putea fi înlocuit cu alte tipuri de carne, cum ar fi cea de pui, care emite de aproximativ 6 ori mai puțin.

Una dintre principalele cauze ale emisiilor mari de CO2 în industria cărnii de vită este producția intensivă a bovinelor. Pentru a satisface cererea tot mai mare de carne, fermierii au început să adopte metode intensive de creștere a animalelor. Aceste practici implică folosirea hranei concentrate, a antibioticele și a hormonilor de creștere. Aceste metode conduc la eliberarea unei cantități semnificative de metan (CH4) în atmosferă. Metanul este un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât CO2, ceea ce amplifică impactul negativ al producției intensive de bovine asupra schimbărilor climatice.

Carnea de vită are, într-adevăr, emisii mari de CO2 datorită producției intensive de bovine, defrișării pentru pășunat (care are elibereaza CO2-ul absorbit), transportului și procesării (refrigerarea și ambalarea) cărnii. Prin adoptarea unor măsuri sustenabile, cum ar fi reducerea consumului de carne, trecerea la agricultura durabilă și protejarea pădurilor, putem reduce semificativ impactul acestei industrii asupra mediului, care afectează inclusiv amprenta de CO2 la Gala CCIFER 2023.

Limitarea transportului cu avionul, esențială pentru a reduce amprenta de carbon a evenimentului

A doua cea mai importantă sursă de emisii în timpul bilanțului de carbon al Galei CCIFER 2022 a fost reprezentată de transportul participanților cu avionul. 16 zboruri interne, precum și 3 zboruri internaționale au reprezentat 27,93% din emisiile Galei. Prin urmare, este esențial să se limiteze transportul cu avionul al participanților la Gala CCIFER pentru a reduce amprenta de carbon a evenimentului.

Când ne gândim la deplasările pe distanțe mici, cum ar fi cele interne, trenul se impune ca o opțiune ecologică, având un impact redus asupra emisiilor de CO2, în comparație cu avionul. Unul dintre motivele principale pentru care transportul cu trenul este mai prietenos cu mediul în ceea ce privește emisiile de CO2 se datorează consumului redus de combustibil, adică mai puțină energie pe pasager față de consumul masiv de combustibil al avioanelor.

Pentru zborurile interne pe distanțe scurte, raportul dintre consumul de combustibil și distanța parcursă este mai defavorabil pentru avion, considerând că perioadele critice când se produc cele mai mari emisii de CO2 sunt la decolarea și aterizarea navei. De asemenea, în comparație cu avioanele, trenurile au un bilanț energetic mai bun, permițând reducerea emisiilor de CO2 pe pasager, fiind capabile să transporte un număr mare de pasageri odată. E important de reținut că zborurile interne sunt cele mai mari emițătoare de dioxid carbon, cu 291% mai mult față de utilizarea trenului.

În multe cazuri, transportul cu trenul poate fi mai rapid și mai convenabil decât utilizarea avionului pentru deplasările pe distanțe scurte prin țară, în special atunci când se iau în considerare procedurile de securitate extinse ale aeroporturilor.

Vehiculul electric, o alternativă mai ecologică pentru deplasări

În cele din urmă, deplasările efectuate până la locul evenimentului și apoi înapoi acasă sau la hotel sunt incluse în cele trei puncte fierbinți, cu o responsabilitate totală de 10,74% din amprenta de carbon a Galei CCIFER 2022. Pe această linie, este important să se evidențieze vehiculul electric ca fiind o alternativă mai bună la motoarele termice.

Automobilele electrice au câștigat popularitate din ce în ce mai mare ca o alternativă mai ecologică la mașinile cu motoare pe benzină sau diesel. Problema la cele din urmă este că motorul lor funcționează prin arderea combustibilului fosil, eliberând astfel emisii directe de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă. În contrast, mașinile electrice nu au emisii de gaze de eșapament, deoarece sunt propulsate de un motor electric alimentat de baterii. Prin urmare, ele nu produc direct CO2 atunci când sunt în mișcare, ceea ce le face o opțiune mai ecologică pentru reducerea impactului asupra mediului. Au și ele, însă, emisii indirecte, ce pot apărea în procesul de producție și la generarea energiei pentru încărcarea bateriilor.

Datorită eficienței sale mai mari, o mașină electrică necesită mai puțină energie pentru a parcurge aceeași distanță, ceea ce înseamnă mai puține emisii de CO2 pe kilometru parcurs. În timpul funcționării, mașinile electrice transformă o proporție mai mare din energia electrică din baterie în putere de conducere, spre deosebire de mașinile cu motor pe benzină, care pierd o parte semnificativă din energie sub formă de căldură în timpul procesului de ardere a combustibilului.

Cu o atenție sporită la dezvoltarea infrastructurii de încărcare și a surselor de energie regenerabilă, mașinile electrice pot juca un rol esențial în reducerea amprentei noastre de carbon și în protejarea mediului înconjurător. Utilizarea lor poate reduce amprenta de carbon individuală, emițând cu 56% mai puțin CO2.

ECONOS este o firmă de consultanță specializată în raportarea de mediu care însoțește companiile private, precum și instituțiile publice, în analiza, reducerea și compensarea emisiilor de gaze cu efect de seră (emisii GHG). Experții ECONOS, în calitate de lideri în analiza amprentei de carbon din România, au fost selectați de Ministerul Mediului din România și de autoritățile franceze pentru a lucra la crearea unei baze naționale de date privind emisiile de carbon.

Mai multe despre ECONOS

Plus d'actualités

Actualitatile membrilor

Habitat for Humanity Romania

Redirecționează 20% din impozitul pe profit către Habitat for Humanity România și pune tu piatra de temelie pentru copiii care au nevoie de o locuință

Noi membrii

British Football School

British Football School aduce antrenamente performante de fotbal în România, astfel încât copiii din București pot fi instruiți în “stilul britanic”!...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !