Interviu • Membri
Despre mobilitate electrică, tranziție energetică și energie regenerabilă cu Groupe Renault
În cadrul Conferinței ”Orașul durabil”, pe care CCIFER a organizat-o alături de partenerii săi pe 15 mai, publicul a putut interacționa cu paneliștii trimițându-le întrebări în timp real. Noi am recuperat întrebările la care, dat fiind programul strâns al conferinței, Cecilia Tudor, Director Vânzari Speciale Renault Commercial Roumanie, nu a avut timp să răspundă. Vă invităm să descoperiți răspunsurile Renault privind teme actuale și de viitor, cum ar fi mobilitatea electrică, tranziția energetică și energia regenerabilă.
O mașină electrică ce funcționează pe baza electricității produse din cărbune schimbă doar tipul poluării. Cum promovează Renault utilizarea energiei regenerabile?
Renault: Strategia Renault este de a dezvolta un ecosistem inteligent în sprijinul tranziției energetice și al implementării pe scară largă a mobilității electrice. Grupul intenționează să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea rețelelor electrice inteligente*. Conectate la rețelele inteligente, vehiculele electrice Renault promovează disponibilitatea energiei fără emisii de carbon și a energiei ieftine. Rețelele inteligente fac posibilă dezvoltarea interacțiunilor inteligente de încărcare, a interacțiunilor vehicul-rețea și a proiectelor de a doua viață pentru baterii.
Chiar și după "viața ei auto", bateria vehiculului electric păstrează o capacitate mare de stocare. Poate fi reutilizată în medii mai puțin solicitante, cum ar fi stocarea energiei staționare. Cu a doua viață pentru baterii, Renault poate satisface întreaga gamă de nevoi de stocare a energiei: de la case de o singură familie până la clădiri de birouri, clădiri profesionale sau academice, clădiri rezidențiale și chiar puncte de încărcare a vehiculelor electrice.
* O rețea inteligentă este o rețea de distribuție a electricității care promovează circulația informațiilor pentru a regla fluxul de energie electrică în timp real și pentru a permite o gestionare mai eficientă a rețelei.
Cum se poziționează Renault pentru a aborda mobilitatea emergentă ca serviciu?
Renault: Într-un moment în care mobilitatea nu a fost niciodată mai importantă în rândul chestiunilor globale, rolul nostru ca producător cu tradiție a tuturor tipurilor de vehicule este mai important decât oricând. Avem responsabilitatea de a propune soluții inovatoare care să abordeze saturația mediului urban și să abordeze orașul inteligent al viitorului. Misiunea grupului Renault este de a fi o companie a cărei practici și produse contribuie la construirea unei economii și societăți pozitive pentru toată lumea. Prin urmare, oferim mobilitate în diferite forme pentru a o face cât mai accesibilă și mai convenabilă posibil și pentru a promova un comportament pozitiv, cum ar fi partajarea mașinilor. Susținem o formă de mobilitate care respectă mediul – de exemplu climatul, resursele naturale și calitatea aerului - și care respectă și oamenii, prin siguranța rutieră. Programul nostru de mediu se bazează pe rolul nostru de lider în trei domenii care vor transforma societatea în următorii zece ani: vehiculele electrice, economia circulară și noile servicii de mobilitate (de exemplu: robo-taxiuri).
De ce constructorii de camioane precum Renault nu investesc în soluția electrică și continuă să promoveze varianta diesel?
Renault: Peisajul competitiv de pe piață nu este static, este încă în mișcare. Renault oferă în unele țări Master Z.E., un segment de vehicule de mare capacitate, concepute pentru a fi partenerul ideal pentru last-mile delivery și pentru a opera în centrele orașelor. Dezvoltarea acestora a fost stimulată de utilizarea și cerințele clienților (gama, prețul, sarcina utilă, spațiul de marfă).
Mulți factori influențează gama vehiculului: stilul de conducere, sarcina, condițiile meteorologice, condițiile de condus etc. Adăugarea a 1 sau 2 pachete de baterii cu siguranță nu e soluția magică, deoarece adaugă o greutate semnificativă vehiculului (range down), duce la creșterea prețului și diminuează sarcina utilă a vehiculului. Master Z.E. a suscitat interesul partenerilor noștri, inclusiv Renault Trucks și Nissan. Acest interes deosebit ne dă încrederea că Renault oferă un produs relevant, cu o valoare reală pentru clienții noștri. Pentru mai multe informații despre Renault Trucks, vă rugăm să le accesați site-ul.
Când va fi lansat noul Renault ZOE 2019 în România?
Renault: Ne așteptăm ca ZOE NEO să se lanseze la sfârșitul anului 2019.
Renault are proiecte de energie verde pentru alimentarea autovehiculelor electrice? Care este amprenta de carbon calculată de companie pentru aceste produse?
Renault: Odată cu crearea Renault Energy Services în 2017, cu scopul de a oferi soluții inteligente de încărcare, a doua viață a bateriilor și integrarea completă a vehiculului electric în rețea, grupul creează legături privilegiate cu diferiții actori din domeniul energetic. Mai mult, printr-un program intitulat Smart Fossil Free Island, prima "insula inteligentă" din Europa, bazată pe un ecosistem electric inovator, a fost pus în aplicare în 2018 de guvernul regional Madeira, utilizând tehnologii inteligente și durabile pentru a consolida independența energetică a Porto Santo și pentru a promova producția de energie regenerabilă locală, prin decarbonizarea mobilității. Cu Porto Santo, Groupe Renault experimenteaza pe scara larga, colaborand cu experți în domeniul lor și adunând nevoile și așteptările clienților săi de a construi un model care să poată fi replicat și pe alte insule, cartiere sau orașe (Belle-Ile- en-Mer în Franța, Insula Reunion etc.). În general, Porto Santo ilustrează angajamentul Grupului Renault de parteneriate publice și private pentru a crea soluții de mobilitate durabile pentru toți, în conformitate cu strategia grupului de a deveni un actor important în ecosistemele electrice și furnizor de soluții inteligente de mobilitate pentru orașul de mâine.