Dana Gruia Dufaut

Dana Gruia Dufaut, fondatoarea Cabinetului de avocat Gruia Dufaut, devenit din 2024 Societatea civilă de avocați GRUIA DUFAUT ȘI ASOCIAȚII, este unul dintre pionierii avocaturii de business din România, avocat în Baroul București și avocat onorific al Baroului din Paris. Cu o experiență de peste 35 de ani în implantarea societăților străine în România, a oferit consultanță unora dintre investitorii francezi strategici, intervenind frecvent în aspecte privind dreptul societăților, drept imobiliar și dreptul investițiilor străine. 

 

Cum arată mediul de business astăzi? 

Iunie 1991, atunci am înregistrat prima companie în România.  

Am văzut, într-adevăr, mediul de afaceri dezvoltându-se într-un mod fabulos, dar și reglementările care au luat amploare. România este o țară foarte dinamică, în prezent. Așa a fost mereu și continuă să fie pentru investitori una dintre cele mai atractive din Europa de Est. Asta se vede, de altfel, și din indicatorul de încredere în economie al Comisiei europene. De exemplu, în luna iunie, România înregistra 104,2 puncte, depășind media UE care este de 100 de puncte. Iată că putem spune că România a fost și rămâne o țară foarte atractivă pentru investitori. Asta mi-a plăcut și m-a atras în urmă cu 33 de ani și cred că este un lucru bun că România continuă să atragă investiții. 

 

Capitalul uman? Inteligența artificială, o oportunitate sau un pericol? 

Nu cred că putem considera inteligența artificială un dușman, dar, într-adevăr, suntem în plin proces de reglementare a IA, iar acest lucru este foarte important pentru a proteja drepturile fundamentale și a favoriza o tranziție echitabilă către noile tehnologii. Avem nevoie de aceste noi tehnologii. Vă vorbesc pe scurt despre «Actul privind IA», care a fost adoptat de Consiliul UE, recent, în mai 2024. Așteptăm încă publicarea lui în Jurnalul Oficial, dar acest act va introduce, din 2026, deci în scurt timp, primele standarde la nivel mondial care vor pune accent pe transparență, condițiile utilizării IA, protecția datelor și gestionarea impactului asupra forței de muncă. Este adevărat că evoluția rapidă a tehnologiei trebuie să permită companiilor să facă față unui nou model de business, dar nu cred că acest lucru va afecta cu adevărat forța de muncă. Cu siguranță vor dispărea unele posturi, însă cred că vor apărea noi oportunități de dezvoltare tehnologică în raport cu lumea de mâine. Nu trebuie să ne fie frică, așa cum poate că ne era teamă la începutul secolului trecut, că electricitatea va duce la pierderea unui număr de locuri de muncă. IA reprezintă un progres tehnologic. O vom integra și cred că lumea se va dezvolta, dar ea trebuie, de asemenea, să fie încadrată din punct de vedere juridic. 

 

Dezvoltarea durabilă a companiilor – raportarea ESG 

Cred că în România conștientizarea problemelor de mediu și interesul pentru sustenabilitate cresc foarte rapid în rândul companiilor. Această evoluție este susținută, pe de o parte, de o anumită conștientizare care există la nivelul societății cu privire la problemele de mediu și sociale, iar, pe de altă parte, și trebuie s-o spunem, de constrângerile juridice tot mai stricte pentru companii. Din 2025, companiile mari cu peste 500 de angajați, băncile sau companiile listate trebuie să publice rapoarte non-financiare detaliate, care să prezinte acțiunile pe care le-au realizat în 2024 în materie de sustenabilitate. Companiile care îndeplinesc cel puțin două din următoarele trei criterii: adică, peste 250 de angajați, 40 de milioane cifră de afaceri și/sau active de 200 de milioane de euro trebuie să pregătească și ele un raport de sustenabilitate supus unui audit prealabil. Sustenabilitatea nu înseamnă doar să facem mai puțin rău, ci mai mult bine. Acest lucru ne va permite să răspundem mai bine marilor provocări în domeniile mediului, social, economic și umanitar.  

Plus d'actualités

Dana Gruia Dufaut

Dana Gruia Dufaut, fondatoarea Cabinetului de avocat Gruia Dufaut, devenit din 2024 Societatea civilă de avocați GRUIA DUFAUT ȘI ASOCIAȚII, este unul...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !