Noi membrii
ARAS
Înființată la data de 10 aprilie 1992, ARAS este una dintre primele asociații non-guvernamentale românești apărute după 1989. Am început ca o asociație care își propunea să prevină transmiterea HIV/SIDA, să sprijine persoanele afectate de boală și familiile acestora, să lupte pentru apărarea drepturilor omului.
Misiune: ARAS are ca misiune îmbunătățirea calității vieții.
Obiective: Prevenirea HIV/SIDA, a hepatitelor B și C, a tuberculozei, a infecțiilor cu transmitere sexuală; promovarea non-discriminării față de persoanele care trăiesc cu HIV/hepatite/TBC și față de grupurile cu risc de infectare; diminuarea impactului psihologic, medical și social al infecției cu HIV, al hepatitelor B și C, al TBC și al ITS; creșterea capacității instituțiilor, a profesioniștilor, a asociațiilor de persoane afectate de HIV/SIDA, a societății civile etc. de a oferi un răspuns adecvat și adaptat problematicii infecției cu HIV/SIDA în context contemporan.
ARAS derulează activități de prevenire a transmiterii HIV/hepatitelor/TB și ITS în rândul publicului larg și al grupurilor vulnerabile; oferă sprijin persoanelor care trăiesc cu HIV/hepatite/TBC/ITS, apără drepturile și intereselor acestora. În prezent, ARAS oferă servicii de asistență medicală, asistență socială și psihologică pentru persoanele afectate de aceste maladii și pentru familiile lor, dar și pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (consumatori de droguri, persoane LGBTQI, persoane fără adăpost, lucrători sexuali, persoane de etnie roma etc).
ARAS joacă un rol activ în advocacy la nivel național și internațional, fiind membră a COALIȚIEI PLUS și a Comitetului Național Intersectorial de Coordonare a Programelor HIV/SIDA și de Control al Tuberculozei, a Coaliției ONGurilor pentru Fondurile Structurale Europene și a Rețelei Române de Reducere a Riscurilor Asociate Consumului de Droguri. Suntem implicați în schimbări legislative și în reprezentarea persoanelor vulnerabile.
ARAS este membră în diverse organisme europene și internaționale din domeniu: Forumul Societății Civile HIV/SIDA, TBC și Hepatite, Forumul Societății Civile pe Droguri, Rețeaua Eurasiatică de Reducere a Riscurilor, AIDS ACTION EUROPE, Correlation.
Ca o încununare a contribuției la răspunsul național la epidemia HIV, în cadrul ședinței Guvernului României din 14 septembrie 2022 a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind recunoașterea Asociației Române Anti-SIDA ca fiind de utilitate publică.