Membri

Anca Vătășoiu | Your Agile Employment Lawyer aniversează trei ani de activitate pe piața avocaturii de business

Cabinetul de avocatură specializat în probleme de dreptul muncii, Anca Vătășoiu | Your Agile Employment Lawyer a aniversat, în luna octombrie 2021, trei ani de activitate pe piața avocaturii de business, fiind un jucător important pe palierul de specialitate asumat. 

Filozofia cu care am pornit la drum a fost și rămâne transformarea experienței pe care clientul o are în relația cu avocatul său. În domeniul resurselor umane, avocatura nu se poate reduce strict la furnizarea unor soluții juridice, fiind esențială implicarea în viața de zi cu zi a organizației care îți devine client.

Având ca sursă de inspirație conceptul “Agile” specific industriei IT, ne-am propus abordarea proiectelor pe baza câtorva principii simple, dar eficiente care asigură o excelentă colaborare pe parcursul proiectului și creșterea ratei de succes a soluțiilor juridice implementate.

Experiența primilor trei ani de activitate ai cabinetului a confirmat faptul că interacțiunea directă cu persoanele implicate în proiectele ce ne sunt încredințate, precum și înțelegerea în profunzime a afacerii clientului sunt două elemente cheie în construirea unor strategii și soluții particularizate și potrivite nevoilor reale ale companiei.

În egală măsură, suntem convinși că cele mai bune rezultate pot fi obținute printr-o strânsă colaborare între avocat și client. Ne bucură fiecare oportunitate de a fi mai mult decât un simplu consultant extern care livrează o soluție juridică, de a face, realmente, parte din echipa clientului, de a fi parteneri și de a avea un scop comun, acela de a construi strategii care să răspundă cât mai fidel nevoilor concrete ale organizației.

Nu în ultimul rând, în procesul de dezvoltare a acestor strategii, este crucial să rămâi deschis schimbării. Plecăm întotdeauna de la premisa că cel puțin o parte dintre coordonatele inițiale ale proiectului se vor schimba pe parcurs și, în acest fel, suntem pregătiți să ne adaptăm strategiile de caz astfel încât să putem gestiona orice schimbare radicală de curs și să nu fim luați prin surprindere.

Flexibilitatea și creativitatea ne-au ajutat în mod deosebit să ne adaptăm rapid pe parcursul ultimului an și jumătate și să facem față condițiilor dificile impuse de pandemie. Am reușit să transferăm în mod eficient întreaga comunicare cu clienții în mediul online, fără a afecta substanța relațiilor interumane. Dimpotrivă, putem spune că pandemia a creat un paradox: impunând distanțarea fizică, a generat o nevoie de apropiere la nivel uman, a introdus un liant în relațiile profesionale  - compasiunea, grija față de cei din jur.

Avem convingerea că această componentă empatică reprezintă un element important în construirea unei relații trainice între avocat și client. Succesul în elaborarea unor soluții juridice optimizate în funcție de nevoile clientului derivă tocmai din dezvoltarea unei relații de încredere între avocat și clientul său, deschiderea acestuia din urmă de a transmite la nivel subtil, de detaliu, particularitățile nevoilor sale către avocat.

Este important de punctat și faptul că era digitalizării și evoluția mediului de afaceri au determinat schimbări fundamentale în filosofia relațiilor de muncă. Flexibilitatea muncii este, în esență, un concept extrem de larg pentru că acoperă o serie de paliere importante pentru „sănătatea” unei organizații. Este vorba, în primul rând, despre o nouă filosofie care se grefează pe libertatea de mișcare pe care o oferă cu generozitate noile tehnologii. Suntem cu toții extrem de mobili, avem la dispoziție resurse tehnologice extraordinare care ne permit să lucrăm în condiții de maximă eficiență și fără a depinde de un birou. Un factor important este proporția afacerilor care funcționează în acest fel și care, în consecință, generează locuri de muncă cu un grad mare de flexibilitate. În acest context, este natural ca orice potențial salariat să aspire la un job care îi conferă mobilitate și îl ajută să gestioneze mai bine echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Acest trend a fost, fără discuție, accelerat de pandemia Covid-19, care a testat limitele dinamicii relațiilor de muncă, și mai cu seama pe cele ale legislației muncii. Aceasta din urmă s-a dovedit a fi, pe alocuri, anacronică sau, în cel mai fericit caz, incompletă (chiar și în sfera telemuncii), necesitând o doză relativ ridicată de creativitate din partea angajatorilor și a specialiștilor, pentru a putea adapta mecanisme juridice rigide la situații practice inedite și extrem de variate.

Aceste transformări au făcut și ca provocările juridice determinate de tensiunile inerente dintre salariați și angajatori să devină din ce în ce mai complexe. Accesul salariaților la informație a condus la creșterea gradului de cunoaștere a drepturilor acestora și, implicit, la apetitul pentru soluționarea nemulțumirilor sau conflictelor de muncă prin apelarea la serviciile avocaților specializați.

Prin urmare, și cazuistica specifică relațiilor de muncă este tot mai variată, iar instanțele de judecată au de soluționat nu doar clasicele concedieri abuzive – cu toate că și acestea sunt tot mai provocatoare – ci și tot mai numeroase cereri de compensare a orelor suplimentare, despăgubiri pentru fapte de discriminare și hărțuire, recuperare de prejudicii ca urmare a angajării răspunderii patrimoniale (a angajatului sau a angajatorului), aplicarea sau, dimpotrivă, anularea clauzelor de neconcurență etc.

Concluzionând, apreciem că transformările rapide din mediul de business vor determina, în mod firesc, o reașezare a întregului pachet de reglementări privind relațiile de muncă, o schimbare profundă de filosofie a mecanismelor juridice, a pârghiilor cu ajutorul cărora sunt gestionate chestiunile tehnice din spatele relațiilor tot mai volatile dintre angajatori și salariați.

* * *

Avocatul Anca Vătășoiu, Partener fondator al cabinetului de avocatură specializat în probleme de dreptul muncii Anca Vătășoiu | Your Agile Employment Lawyer, se bucură de o experiență de peste 14 ani în Dreptul muncii în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România. Anca Vătășoiu a fost recunoscută, în anii 2017 și 2018, printre cei mai buni avocații ai tinerei generații, fiind inclusă în clasamentul Employment Next Generation Lawyers realizat de publicația Legal 500.

Plus d'actualités

Actualitatile membrilor

Habitat for Humanity Romania

Redirecționează 20% din impozitul pe profit către Habitat for Humanity România și pune tu piatra de temelie pentru copiii care au nevoie de o locuință

Noi membrii

British Football School

British Football School aduce antrenamente performante de fotbal în România, astfel încât copiii din București pot fi instruiți în “stilul britanic”!...

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !