Sectoare &piete

40% din investițiile Franței în România sunt în sectorul industrial

Industria României înseamnă aproape un sfert din economia țării, iar produsele industriale generează trei sferturi din exporturile de bunuri românești. Sectorul industrial angajează aproximativ 1 mil. de oameni.  

Ponderea investițiilor realizate de Franța în România în sectorul industrial este de 40% din totalul investițiilor directe. Cu o cotă de piață de 9,7%, Franța este al 3-lea cel mai mare investitor străin din România, cu o prezență densă și diversificată. În timp ce Franța și-a consolidat cota de piață în comerțul exterior al României în 2023, influența sa comercială în țară trebuie să facă față creșterii intensității competitive a țărilor din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, Ungaria, Polonia) și a țărilor emergente (China, Turcia) care beneficiază de un avantaj al costurilor logistice. 

Cu peste 19 milioane de consumatori, România se numără printre țările cu potențial economic ridicat din Europa Centrală și de Est. Printre principalele ramuri ale sectorului industrial, România se remarcă prin câteva activități cheie: auto, energie, agricultură, construcții și materiale de construcție, noi tehnologii, metalurgie, industria chimică.  

Datorită acestei abordări multidisciplinare și alocării de finanțări din Planul Național de Redresare și Reziliență (29 de miliarde de euro), Fondul de modernizare (14 miliarde de euro) și ajutoarele de stat, sectorul industrial reprezintă aproape 24% din PIB-ul României și oferă țării multiple oportunități de investiții.  

Din punct de vedere economic, țara a înregistrat o creștere de 2,5% (în scădere față de 2022) și a încheiat anul 2023 cu un deficit comercial de 29,9 miliarde de euro (în scădere cu -15%).  

Valoarea exporturilor a crescut ușor, dar valoarea importurilor a scăzut cu -3,2%.  

Tranziția către reindustrializarea României 

La finalul anului 2023, România a lansat o strategie industrială pentru următorii 5 ani care vizează o transformare din punct de vedere tehnologic, adaptând în același timp procesele de digitalizare și tranziție către o economie mai verde și mai sustenabilă. Această strategie este aliniată la directivele industriale și de mediu ale Uniunii Europene și, mai precis, la "Pactul verde european". Documentul integral poate fi consultat  aici

Potrivit datelor INS (Institutul Național de Statistică), producția industrială a scăzut, în primele șapte luni 2024, atât ca serie brută (-1,8%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (-1,4%), față de aceeași perioadă a anului trecut.  

Plus d'actualités

All news

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !

Close

Descoperă spațiul tău personal pe ccifer.ro !